pomocy, help,
Pomocy: | | 3n3 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu, jeżeli wyraz ogólny wyraża się wzorem .an= |
| |
| | n+2 | |
6 cze 00:34
wredulus_pospolitus:
zbadaj albo:
a
n+1 − a
n
albo
sugeruję drugą wersję
zastanów się jaka wartość będzie wskazywała, że kolejny wyraz ciągu jest większy od
poprzedniego, jaka że jest taki sam, a jaka że jest mniejszy od swojego poprzednika
6 cze 00:36
Pomocy: a można prościej bo jestem głąbem z matematyki, a to są zadania na egz końcowy
6 cze 00:41
Pomocy: Halo pomoże ktoś?
6 cze 00:57
Janek191:
więc
| | 3 *( n + 1)3 | | 3*( n + 1)3 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | n + 1 + 2 | | n + 3 | |
zatem
| | 3*( n + 1)3 | | 3 n3 | |
an +1 : an = |
| : |
| = |
| | n + 3 | | n + 2 | |
| | 3*( n + 1)3 | | n + 2 | |
= |
| * |
| > 1 |
| | n + 3 | | 3 n3 | |
więc ciąg (a
n) jest rosnący.
6 cze 08:51
5-latek : bedzie rosnacy bo licznik jest >0 i mianownik>0 dlatego ze n∊N czyli nalezy do liczb
naturalnych
6 cze 09:14
Artur z miasta Neptuna:
Skro 'glab' jestes z matematyki to co Ty robisz na studiach na ktprych masz taki przedmiot ?
6 cze 09:34
Pomocy: to nie studia tylko liceum
6 cze 15:23
Pomocy: Ciąg (9, x, 19) jest arytmetyczny, a ciąg (x,42, y, z) jest geometryczny. Oblicz x,y oraz z.
6 cze 20:08
bezendu:
14,42,y,z
42*3=126
126*3=378
x=14
y=126
z=378
6 cze 20:11
Pomocy: dzieki
6 cze 20:17
Pomocy: Zadanie 2. Określ dominantę i medianę podanego zestawu danych. Oblicz średnią arytmetyczną tego
zestawu.
Wartość Liczba wskazań
1 2
3 7
5 4
7 5
6 cze 20:55
Pomocy: Pomoże Ktoś?
6 cze 21:07
Pomocy: Ratunku
6 cze 21:23
6 cze 23:23