Funkcja
bra: Jak wygląda funkcja odwrotna do funkcji:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? nie wiem co powinnam zrobić.
6 cze 00:04
ICSP: f(2) = f(−2) − wyciagnij wnioski
6 cze 00:07
bra: Nie istnieje funkcja odwrotna? bo funkcja nie jest różnowartościowa?
6 cze 00:12
ICSP:
6 cze 00:13
bra: A gdyby jednak była, to co powinnam zrobić po kolei?
Bardzo proszę o pomoc
6 cze 00:16
asdf: mozesz skrocic dziedzine i narysowac dla jakiegos przedzialu. Tak samo nie znajdziesz funkcji
odwrotnej dla sinusa, cosinusa, x2 itd..trzeba zrobic z niej roznowartosciowe funkcje − tzn.
wlasnie zmniejszyc przedział argumentow dla ktorych funkcja jest roznowartosciowa.
6 cze 00:17
Janek191:
Np. y = x2 − 1; x ≥ 0
Wyliczam z tego x
x2 = y + 1
x = √ y + 1 ; dla y ≥ − 1
Zamieniam zmienne
y = √ x + 1 − funkcja odwrotna do funkcji y = x2 − 1
6 cze 00:25
ICSP: jest to funkcja parzysta wiec zachodzi f(x) = f(−x)
obetnę dziedzinę do x > 0 , x ≠ 1
i niech lepiej ktoś to sprawdzi
6 cze 00:25
asdf:

tu prosty przykład:
y = x
2
można otrzymać:
y
2 = x
y =
√x (dla x > 0) lub y = −
√x (argumenty ujemne). Teraz zalezy juz od Ciebie, ktory wykres
jest Ci bardziej potrzebny (np. przy liczeniu pól ograniczonych krzywymi..)
6 cze 00:47
asdf:

a tu kolejny przykład (tylko to nie jest funkcja, ale mozesz to rozbić):
y
2+x
2 = 1
y
2 = 1−x
2
y = √1−x2 lub
y = −√1−x2
6 cze 00:49
bra: Dziękuję bardzo, teraz już wiem jak postępować w kolejnych przykładach

Te informacje bardzo
mi się przydały
6 cze 01:01