Pole pierścienia
Vval: Pola pierścienia kołowego wyznaczonego przez okrąg wpisany w sześciokąt foremny oraz opisany na
tym sześciokącie równa się 100 pi.
To tak: P o. opisanego − p. o wpisanego = P pierścienia
po usunięciu l. pi mam:
R2 − r2 = 100
R= a (bo sześciokąt składa się z 6 trójkątów równobocznych) a r=h (owych trójkątów) = a √3 /2
No i podstawiam, a po spotęgowaniu mam coś takiego
100=a2 − 3a2 /2 //*2
200=2a2 − 3a2
i tu jest problem bo otrzymujemy −a2=200
Nie wiem czy to jest dobrze, ale jesli przyjmiemy, że liczba ujemna podniesiona do kwadratu
(lub ogólnie l. parzystej) to wyjdzie mi tutaj: 10 √2
Jednakże po sprawdzeniu wychodzi mi że P dużego okręgu ma 200 pi a małego 150 pi a to nie jest
zgodne z treścią zadania.
5 cze 23:51
Tadeusz:
.. jak potęgujesz ułamek ... to i licznik i mianownik −
6 cze 00:01
Vval: O Boże, racja. Dziękuje ślicznie
6 cze 08:50