Całkowite rozwiązanie równania.
Mati - Polibuda: Dane jest równanie diofantyczne postaci:
504x + 462y = 42
Wyznacz rozwiązania całkowite równania.
Proszę o rozpisanie krok po kroku jak uzyskać rozwiązanie (na pierwszy rzut oka widać że x=1,
y=−1), z góry dziękuję
5 cze 23:48
ICSP: 504x + 462y = 42
⇔
504x + 462y = 42 (mod 462)
⇔
504x = 42 (mod 462)
⇔
42x = 42 (mod 462)
⇔
x = 1 (mod 462)
⇔ x = 1 + 462k ; k ∊ C
wstawiająć do wyjściowego równania
504 + 504*462k + 462y = 42
462y = −462 − 504 * 462k
y = −1 − 504k ; k ∊C
6 cze 00:01
PW: 504=12•42, 462=11•42
Ja bym sobie życie ułatwił
12x+11y=1.
6 cze 00:10
Mati - Polibuda: w takim razie jeśli mam coś takiego:
504x + 462y = 13
nie ma rozwiązań całkowitych?
6 cze 00:26
ICSP: równanie
ax + by = c
ma rozwiązanie wtedy gdy
NWD(a,b) | c
6 cze 00:35
Mati - Polibuda: Zatem 42 nie dzieli 13

Dziękuje bardzo
6 cze 00:37
PW:
42(12x+11y)=13
Musiałaby istnieć dodatnia liczba całkowita k=12x+11y, taka że
42•k=13,
co jest niemożliwe z oczywistych powodów (lewa strona większa od prawej).
6 cze 00:37
Mati - Polibuda: @ICSP i @PW
Dziękuję za info i pozdrawiam
6 cze 00:41
teofrast: Metoda zaproponowana przez ICSP jest najbardziej elegancka. Niemniej, w praktycznych
zastosowaniach można, znalazłszy jedno rozwiązanie szczególne ( xo, yo) wypisać od razu
wszystkie rozwiązania równania ax + by = c, POD WARUNKIEM, że a i b nie mają dzielnika
wspólnego :
x = xo ± bt
y = yo ± (−at)
gdzie możemy wziąć jednocześnie w obydwu wierszach albo znaki dolne, albo górne.
Własność tę łatwo udowodnić; czyni się to zazwyczaj w trakcie wykładu...
Rozwiazanie szczególne nieraz trudniej znaleźć (np. przy bardzo dużych współczynnikach...);
wtedy można np. skorzystać z teorii ułamków łańcuchowych .
Aż dziwne, ale wszystko to było wykładane jeszcze w 1918 roku w kursie szkoły sredniej ( zob.
np. M. Feldblum− « Algebra Elementarna», Łódź 1918...)
6 cze 00:52
PW: Śmiem zaprotestować co do tej elegancji.
Po pierwsze − czy pochwalimy ucznia, który zobaczywszy równanie
42x2−210x+84=0
weźmie do ręki młotek pod tytułem Δ i zacznie rąbać? Nie, raczej powiemy "mogłeś ułatwić sobie
życie i najpierw podzielić przez 42".
Po drugie rozwiązanie ICSP jest błędne. Kto nie wierzy, niech sprawdzi np. x=23, y=−25. Skoro
było to łatwe do znalezienia rozwiązanie szczególne, to najprościej było zastosować sposób
elementarny.
6 cze 01:42