(ciagi) błagam pomozcie
Pomocy: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1.
5 cze 23:47
Pomocy: Prosze pomóżcie
5 cze 23:59
teofrast: Żądane liczby dwucyfrowe 1(mod4) spełniają nierówność 10 ≤ 4k + 1 < 100 dla k∊Z, skad k =3,
4, 5, ..., 24. Jest ich przeto 24 − 3 +1 = 22.
24 24
Ich suma to ∑ ( 4k + 1) = 4 ∑ k + 22 = 4 ( 12x25 − 3 ) + 22 =...
k=3 k=3
5 cze 23:59
Janek191:
Może trochę prościej :
Są to liczby postaci : 4k + 1
Mają być dwucyfrowe, więc
a1 = 13, a2 = 17, .... , an < 100 ; r = 4 ( mamy ciąg arytmetyczny )
ale
an = a1 + ( n −1)*r = 13 + ( n −1)*4 = 13 + 4 n − 4 = 4 n + 9
zatem
4 n + 9 < 100
4 n < 91
n < 22,75
n = 22
====
więc a22 = 4*22 + 9 = 97
S22 = 0,5*( a1 + a22)*22 = 11*( 13 + 97) = 11*110 = 1 210
===================================================
6 cze 00:08
Pomocy: dzięki za pomoc
6 cze 00:14