Funkcje liniowe
Majk : ZAD. 1 Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc że do wykresu funkcji należą punkty A=(1;6)
B=(2;10)
Dla otrzymanej funkcji;
a) Dziedzinę i zbór wartości.
b)Punkt przecięcia się z osią OY.
c)Wyznacz miejsce zerowe.
d)określ monotoniczność funkcji.
e)określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie a dla jakich wartości
ujemne.
f)Oblicz jaką wartość przyjmuje te funkcje dla argumentu −3
g)Oblicz dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość 6.
h)Sprawdz czy punkty C=(0;−2) należy do wykresu funkcji.
Zadz1
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(2−1)(y−6)=(10−6)(x−2)
1(y−6)=4(x−2)
y−6=4x−8
y=4x−8+6
y=4x−2 mam nadzieje że to mam dobrze bo dalej masakra
5 cze 23:06
bezendu:
źle masz
y=4x+2
5 cze 23:09
krystek: A zobacz ,że nie , wstaw współrzędne tych punktów :A i B
5 cze 23:09
bezendu:
a+b=6 /(−1)
2a+b=10
−a−b=−6
2a+b=10
a=4
4+b=6
b=2
y=4x+2
5 cze 23:14
Eta:
AB: y= 4(x−1)+6
y= 4x+2
5 cze 23:16
bezendu:
5 cze 23:17
Eta:
5 cze 23:21