geometria
Zagubiony: Punkt S = (3,2) jest punktem przecieńcia środkowych trójkąta ABC . Oblicz długość środkowej AD
trójkąta , wiedząc ,że D = (−1,−4).
czy wynik końcowy wychodzi √52=2√13 X3= 6√13?
a co w przypadku gdy mialbym obliczyc srodkowa np. BD lub CD?
5 cze 23:06
Janek191:
S = ( 3; 2)
D = ( − 1; − 4)
więc
I SD I = √ ( − 1 − 3)2 + ( − 4 − 2)2 = √ 16 + 36 = √52 = √4*13 = 2 √13
więc
I AD I = 3* I SD I = 3* 2 √13 = 6 √13
===============================
5 cze 23:50
Zagubiony: ok dzięki upewniłem się co do swoich obliczeń a jakie są zależności jeżeli miałbym policzyć
dlugość środkowej BD czy tam CD?
5 cze 23:57
Janek191:
Wtedy D byłby innym punktem niż ( − 1; − 4).
Liczymy w ten sam sposób.
5 cze 23:58
Zagubiony: ok dzięki wielkie
6 cze 00:04