zadanie
mata1: W trójkącie ABC AB=4,8 poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB (D należy do AC, E należy
Do CB)Pole trójkąta DEC =1 a pole trapezu ABED 8. Oblicz CE:EB
20 wrz 21:53
Bogdan:

Pole trójkąta ABC: P
ABC = 1+ 8 = 9
| PABC | | 9 | | |BC| | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| = √9/1 = |
| |
| PDEC | | 1 | | |CE| | | 1 | |
|BC| = |EB| + |CE|
| |EB| + |CE| | | 3 | |
| = |
| ⇒ |EB| + |CE| = 3|CE| ⇒ |EB| = 2|CE| |
| |CE| | | 1 | |
| |CE| | | |CE| | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| |EB| | | 2|CE| | | 2 | |
21 wrz 00:09
mata1: Dziękuję bardzo widzę, że czas nie ma wpływu na mądrość
21 wrz 18:40