pomoc
student: | | 1 | |
Dlaczego pochodna z sin3x to |
| cos3x ? |
| | 3 | |
5 cze 22:38
krystek: (3x)'=3
5 cze 22:44
student: | | 1 | |
Tak, ale dlaczego |
| ? Skąd ona się wzięła? |
| | 3 | |
5 cze 22:45
krystek: Ty zapisałeś tak!
5 cze 22:46
Ajtek:
Witaj
krystek 
.
5 cze 22:46
krystek: Witaj
5 cze 22:47
student: Ok. Nie ja zapisałem, tylko na tablicy było napisane, przepisałem a teraz się głowię.
5 cze 22:47
Eta:
(sin3x)
'= cos3x *(3x)
'= 3cos3x
5 cze 22:47
krystek:
5 cze 22:48
Ajtek:
"Na tablicy było napisane..."
5 cze 22:48
student: Było tak:
v' = sin3x
To przy całkach tak miałem.
5 cze 22:48
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
5 cze 22:48
student: | | 1 | |
Eta, też mi tak się wydaje, ale dalej w rozwiązaniu pojawia się to |
| cos3x |
| | 3 | |
| | 1 | |
Podobnie jest przy e5x, pochodna to |
| e5x |
| | 5 | |
5 cze 22:50
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli v = |
| cos 3x , to v ' = |
| *( − sin 3x) *3 = − sin 3x |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 22:53
student: Czyli cos3x. Dobra, dzięki.
5 cze 22:55
Janek191:
a nie pochodna !
5 cze 22:56
student: Sorry, źle zapisałem.
| | 1 | |
Dlaczego pochodna z cos3x to |
| sin3x ? |
| | 3 | |
5 cze 22:57
student: Ok, dzięki! Trzeba to pamiętać bo błąd można zrobić.
5 cze 22:58
Janek191:
[ cos 3x ] ' = − sin 3 x * 3 = − 3 sin 3 x
natomiast
| | 1 | |
∫ cos 3x dx = |
| sin 3x + C |
| | 3 | |
5 cze 23:00
Janek191:
@Mila
Tam ma być * , a nie +
5 cze 23:03
Mila:
Dziękuję
Janku , nie sprawdziłam, zaraz poprawię. Pozdrawiam
| | −1 | | −1 | |
( |
| cos(3x))'= |
| *(−sin(3x))*3=sin(3x) |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 23:23