Olowek: Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 cm jest równe 32
Dobrze?xd
5 cze 22:26
niewiem: źle
5 cze 22:27
krystek:
5 cze 22:30
Olowek: 128?
5 cze 22:39
5 cze 22:42
Eta:

d = 2r= 16 −−− długość przekątnej kwadratu
| | d2 | | 256 | |
P(kwadratu)= |
| = |
| = 128 |
| | 2 | | 2 | |
5 cze 22:43
Olowek: | | 2 | |
wielokąt F2 jest podobny do Wielokąta F1 w skali |
| .Podaj stosunek obwodów i Pól tych |
| | 3 | |
wielokątów.
| | 2 | |
stosunek obwodów jest |
| |
| | 3 | |
Dobrze?
5 cze 23:03
Eta:
Bardzo dobrze ...
5 cze 23:05
Olowek: Pewne dwa wielokąty są podobne. Wiadomo, że jeden z nich ma pole 4 razy większe, a obwód o 10
większy od drugiego wielokąta. Znajdź obwody i pola tych wielokątów.
A więc
| P1 | | 4P2 | |
| =k2 ⇒ |
| =4 ⇒k2=4 ⇒k=2 |
| P2 | | P2 | |
| | 10+x | |
Obówd= |
| =2⇒10+x=2x ⇒x=10 a obwód drugiego wielokąta=20 , A jak obliczyć pole? |
| | x | |
5 cze 23:26