Rozwiąż równania .Bardzo proszę o pomoc
as8210: Rozwiąż równania: x2−6x+9/x−4=1 , x2−6x+5/x−3=0
5 cze 22:22
bezendu:
D=R\{3}
x
2−6x+5=0
x
1=5
x
2=2
5 cze 22:29
bezendu: pomyłka mała x2=1
5 cze 22:30
5 cze 22:31
as8210: a po co w tym pierwszym przykładzie obliczamy x1 i x2 a czemu w tym drugim nie

?
5 cze 22:54
bezendu: obliczasz x1 i x2 bo masz równanie kwadratowe a drugi podpunkt nie jest zrobiony dokończ
sam/a
5 cze 22:56
as8210: ok ale ja tu w swoim zeszycie w innym przykładzie jako dziedzina mam zapisane to co wyszło z
x1 i x2 czemu tak?
5 cze 22:58
as8210: a w tym drugim mi wyszła delta mniejsza od zera czyli nie ma dalszego rozwiązania tak

?
5 cze 23:01
bezendu: jeszcze raz patrz i wyciągaj wnioski
x−3≠0
D
f=R\{3}
licznik przyrównuje do zera:
x
2−6x+5=0
Δ=(−6)
2−4*5=16
√Δ=4
5 cze 23:02
bezendu: jeśli Δ<0 to brak pierwiastków
5 cze 23:02
krystek: | x2−6x+9 | |
| =1⇔x2−6x+9=x−4⇔x2−7x+13=0 |
| x−4 | |
5 cze 23:05
bezendu:
x2−7x+13=0
Δ<0 brak pierwiastków
5 cze 23:07
as8210: rozumie że jeśli podstawie za x te cyfry to wyjdzie zero

ale pytam czemu my w zeszycie to
zapisywaliśmy jako dziedzina a nie to co wyszło z mianownika

? Pewnie już sie denerwujesz ale
chcę zrozumieć bo mam z tego egzamin
5 cze 23:10
bezendu:
napisz ten przykład który robiliście z zeszycie
5 cze 23:12
as8210: przepraszam tylko zapytałam
5 cze 23:16
bezendu:
ale ja napisałem Ci żebyś napisał/a ten przykład który robiliście w zeszycie
5 cze 23:17
as8210: chciałam jeszcze o coś zapytać ale teraz to aż się boję
5 cze 23:20
bezendu:
5 cze 23:21
krystek: Pytaj!
5 cze 23:24
as8210: już mnie olśniło bardzo dziękuję za pomoc

powaga, naprawdę . Dzięki
5 cze 23:25
bezendu:
5 cze 23:25