Monotonicznosc ciagu
Ed: Monotonicznosc ciagu
a) a
n = 5
n+3 wiec a
n+1 = 5
(n+1)+3 chyba mozna zrobic tak: a
n+1 = 5
n+4 
a
n+1 − a
n = 5
n+4 − ( 5
n+3 ) =
dalej nie potrafie zrobic tak samo tu:
20 wrz 21:46
kaz: ad a)kontynuacja Twojego zapisu
=5n*54−5n*53=5n*(54−53)=5n*500
20 wrz 22:04
imię lub nick: 5n+4−5n+3=5n*53*5−5n*53=5n*53(5−1)=4*5n+3
ale nie trzeba wykonywać takich przekształceń − wystarczy zauważyć że 5n+4>5n+3 więc
różnica będzie >0
20 wrz 22:05
Ed: Niby widać ale nauczyciel oczywiście chce żeby było rozpisane

Dzięki za rozwiązanie.
20 wrz 22:07
Ed: Tylko które teraz jest dobrze
20 wrz 22:09
imię lub nick: nie dopisałem do końca
4*53=500
20 wrz 22:10
imię lub nick: (mnożenie jest przemienne

)
20 wrz 22:10
AROB: Ed, oba wyniki są dobre (równoważne), a chodzi tylko o określenie znaku tego wyniku.
Wynik jest dodatni, czyli odpowiedź brzmi: ciąg jest rosnący.
20 wrz 22:16
AROB: Zrobię Ci jeszcze punkt b).
20 wrz 22:18
Ed: Ok dzięki wszystkim za rozwiązanie i wytłumaczenie

spróbuje zrobić ten drugi przykład.
20 wrz 22:20
Ed: To jak zrobisz to możesz napisać zobaczę czy dobrze zrobiłem jeśli uda mi się zrobić
20 wrz 22:21
Ed: | | 2 | | 2 | |
Mi wychodzi: ( |
| )n * (− |
| ) dobrze? |
| | 3 | | 9 | |
20 wrz 22:29
AROB: | | 2 | | 2 | |
bn = ( |
| )n+1, bn+1 = ( |
| )n+2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Badamy znak różnicy: bn+1 − bn = ( |
| )n+2 − ( |
| )n+1 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=( |
| )n+1 * |
| − ( |
| )n+1 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
( |
| )n+1( |
| − 1 ) = − |
| * ( |
| )n+1 < 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czyli ciąg jest malejący.
20 wrz 22:31
AROB: Twój wynik jest równoważny z moim, czyli dobrze policzyłeś.
20 wrz 22:33
Ed: To dobrze już myślałem że coś źle

dzięki jeszcze raz
20 wrz 22:35