indukcja matematyczna
zadanie: korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n:
| | ⎧ | an+1−1a−1 dla a ≠1 | |
| 1+a1+a2+...+an= | ⎩ | (n+1)a dla a=1 |
|
trzeba to zrobic dla kazdego oddzielnie?
5 cze 21:43
zadanie: ?
5 cze 21:53
Nienor: Nie, to drugie sprawdzasz dla 1 i tyle (bo tylko tam obowiązuje)
Co do drugego:
1
o
n=2
L=1+a+a
2
| | a3−1 | | (a−1)(a2+a+1) | |
P= |
| = |
| =a2+a+1
|
| | a−1 | | a−1 | |
spełnione dla n=2
2
o ...
5 cze 21:56
zadanie: no tak ale a=1 a mam wykazac ze dla kazdej liczby naturalnej n czyli n=1 zarowno w pierwszym
jak i w drugim i dla drugiego wyszlo mi tak: dowod
1+a1+a2+...+ak+ak+1=(k+1)a+ak+1=ka+a+ak*a=a(k+1+ak) i nie wiem co dalej ?czy to w
ogole jest dobrze bo ja zrobilem osobno zalozenie i teze dla kazdego w tym pierwszym mi sie
zgodzilo a w tym drugim wychodzi mi ak i nie wiem co z tym zrobic?
bo w tym drugim gdzie a=1 dla n=1 bedzie
L=1+1=2 ; P=(1+1)*1=2 ; L=P
jesli to jest zle to poprosiłbym o rozwiazanie
5 cze 22:55
zadanie: ?
5 cze 23:12
PW: Z tym dolnym wzorem daj spokój − mamy indukcyjnie dowodzić, że suma (n+1) jedynek jest równa
(n+1)?
Nienor napisała (może nie "kawę na ławę"), że dla a=1 nie ma co sprawdzać − dolny przepis
obowiązuje tylko dla a=1, więc lewa strona jest sumą jedynek. Dowodząc indukcyjnie, że
1+12+...+1n=n+1 chyba już bylibyśmy bliscy schizofrenii.
6 cze 00:58
zadanie: dziekuje
6 cze 15:04