matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz styczną do funkcji w punkcie.
Mario:
Wyznacz styczną do funkcji w punkcie. f(x) =
x + 2
x
, x
0
= 2
5 cze 21:19
Nienor:
2
f(x)=1+
x
f(2)=1+1=2
2
f'(x)=−
x
2
1
a=f'(2)=−
2
−1
y=
x+b
2
1
2=−
*2+b ⇒ b=3
2
−1
Y=
x+3
2
5 cze 21:25
Vizer:
D
f
= R − {0} Wzór na styczna w punkcie (x
0
,f(x
0
)) y − f(x
0
) = f'(x
0
)(x − x
0
)
x − x − 2
2
2
1
f'(x) =
= −
|
2
= −
= −
x
2
x
2
4
2
f(2) = 2
1
y − 2 = −
(x − 2)
2
1
y − 2 = −
x + 1
2
1
y = −
x + 3
2
5 cze 21:30