matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Należy rozwiązać graficznie.
Maciej:
Nie wiem jednak, jakie przekształcenia zastosować i od czego zacząć, rysując tą funkcję.
1
(
)
x−3
=|1−x
2
|
3
5 cze 21:10
Nienor:
Lewą stronę
1
y=(
)
x
(różowe), przeunąć w prawo o 3 jednostki (niebieska)
3
Prawą: y=−x
2
+1(zielone), odbić nad oś OX, to co jest pod(czerwone)
5 cze 21:22
krystek:
5 cze 21:25
Maciej:
Dzięki
5 cze 21:37