matematykaszkolna.pl
Kolokwium(Pomóżcie)- Bryły obrotowe Bartek: Obliczyc objętość bryły powstałej z obrotu dookola osi OX, obszaru ograniczonego liniami: a) y=x2 , i y=x b) y=−x2+4 , i y=3 c) y=x2+2 i y=3 Wyznaczyć asymptoty funkcji:
 2x2 
f(x)=

x+1 
 x2+3 
f(x)=

x−1 
Wklęsłość i wypukłość funkcji:
 x2 
F(x)=

1+x2 
Kolokwium zaliczeniowe jutro o 12.00, prosze was postarajcie sie ogarnąć temat dzisiaj emotka
5 cze 21:06
Vizer: Nic z tego nie wiesz? Troche tych zadanek jest, a nie są one trudne.
5 cze 21:21
Bartek: asymptot nic... czarna magia, wykładowca tłumaczyl tylko dla tych co to rozumieją, cała grupa prosiła mnie żeby tutaj to wstawić więc wstawilem, z całek nic też nie ogarniam (to praktycznie do brył jest potrzebne)... Pozdrawiam.
5 cze 21:31
Vizer: rysunek No dobra spróbuję to wytłumaczyć, bo mam nadzieję, że chcecie zrozumieć a nie tylko przepisać. zad 1. a) Najpierw trzeba zerknąć do wzorów i zobaczyć jaki wzór określa objętość bryły powstałej poprzez obrót dookoła OX : π ∫ab f2(x) dx Wyznaczmy najpierw miejsce przecięcia się tych dwóch krzywych, określi nam to granice całkowania : x2 = x x2 − x = 0 x(x − 1) = 0 x = 0 v x = 1 Ok to będą nasz a i b we wzorze z góry. Na rysunku narysowałem te dwie krzywe. Fragment, który zakreskowałem jest po obrocie wokół osi OX szukaną naszą objętością. Jak policzyć to "coś". Najłatwiej będzie poprzez różnicę objętości dwóch innych brył. Widzimy na obrazku, że prosta y = x w przedziale x ∊<0, 1> po obrocie staje się stożkiem (narysowany na czerwono). Z drugiej strony parabola y = x2 w tym samym przedziale po obrocie staje się "niepełnym" (zjedzonym z dwóch stron) stożkiem (zjedzony stożek to jest ten po obrocie y = x). Teraz zauważmy, po odjęciu objętości "niepełnego" stożka (y = x2) od objętości "pełnego "stożka" otrzymamy naszą szukaną objętość! Przystąpmy więc do liczenia. Szukaną objętością V będzie więc :
 1 1 
V = π ∫10 x2 dx − π ∫10 x4 dx = π [

x3]10 − π [

x5]10 =
 3 5 
 1 1 π π  
= π(

− 0) − π(

− 0) =

=

3 5 3 5 15 
Mam nadzieję, że to co napisałem jest jasne. Zróbcie w taki sam sposób pozostałe podpunkty, żeby nie było za łatwo.
5 cze 22:04
Bartek: Dziekuje!
5 cze 22:28
Bartek: Ktoś asymptoty może obliczyć?
6 cze 08:51
Bartek: Do kolokwium zostały 3 godziny, a mam tylko obszaryemotka
6 cze 10:05