FUNKCJA LINIOWA
Zasmaczysty: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=(3−m)x+2. Dla jakich wartości m:
a) wykres funkcji f jest prostopadły do prostej 2x+y+1=0
y+−2x−1
a1=3−m
a2=2
a1*a2=−1
3−m*2=−1
m=2,5
b) wykres funkcji f jest równoległy do prostej y=10x=1
a1=3−m
a2=10
a1=a2
3−m=10
m=−7
Dobrze?
c) miejscem zerowym funkcji f jest liczba (−2)
Tego nie umiem zrobić
5 cze 21:03
bezendu:
(3−m)*(−2)+2=0
−6+2m+2=0
2m−4=0
2m=4
m=2
5 cze 21:13
bezendu:
a) (3−m)*2=−1
6−2m=−1
−2m=−7
m=3,5
5 cze 21:17
bezendu:
poprawiam y=−2x−1 więc
(3−m)*(−2)=−1
−6+2m=−1
2m=5
m=2,5
dobrze miałeś
5 cze 21:21