pochodne
jadziaa33: oblicz pochodna po y
z=ln(x +
√x2+y2)
| | 1 | | 1 | |
f'y = |
| * ( 1+ |
| *(x2+y2)*2x ) |
| | x + √x2+y2 | | 2 | |
czy jest to dobrze zrobiony przyklad?
5 cze 20:58
Vizer:
Policzyłaś pochodną po x.
5 cze 21:01
jadziaa33: przepraszam, mialo byc po x.
w odpowiedziach mam inaczej i sie zastanawiam czy dobrze to zrobilam
5 cze 21:07
jadziaa33: gdybym liczyla po y, pochodna wyszla by podobna tylko bez tej 1 i zamiast 2x bylo by 2y prawda?
5 cze 21:08
Vizer:
No i ten drugi ułamek powinien trochę inaczej wyglądać :
| ∂ | | 1 | |
| (√x2 + y2) = |
| * 2x |
| ∂x | | 2√x2 + y2 | |
Czyli
√x2 + y2 powinien być w mianowniku.
5 cze 21:16
jadziaa33: | | 1 | |
faktycznie, powinnam jeszcze wziasc to do potegi − |
| . |
| | 2 | |
5 cze 21:21
jadziaa33: dzieki !

teraz wychodzi tak jak w odpowiedziach
5 cze 21:23