w trójkącie ABC
Karolina9555: .W trójkącie ABC |AC|=a,|BC|=b(a>b)i|CD|=d, gdzie CD jest odcinkiem leżącym na dwusiecznej kąta
ACB, zawartym w trójkącie. Oblicz długośc boku AB tego trójkąta.
(Wskazówka: Oznacz |AD|=x, |DB|=y. Zastosuj twierdzenie o podziale boku trójkąta przez
dwusieczną kąta wewnętrznego, a następnie oblicz x i y, korzystając z twierdzenia cosinusów
dla trójkątów ACD i DBC.)
5 cze 20:31
Mila:

Z tw. o dwusiecznej kata:
| | ay | | a | | a+b | |
x+y=|AB|⇔|AB|= |
| +y⇔|AB|=y( |
| +1)=y* |
| ⇔ |
| | b | | b | | b | |
Z tw. cosinusów:
x
2=a
2+d
2−2ad cosγ
y
2=b
2+d
2−2bd cosγ
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| ad *sinγ+ |
| db*sinγ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a*b*sin(2γ)= |
| ad *sinγ+ |
| db*sinγ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
a*b*2 sinγ*cosγ=ad *sinγ+db*sinγ /:sinγ
2ab*cosγ=ad+bd
| | d*(ad+bd) | | ab2+ad2−ad2−bd2 | |
y2=b2+d2− |
| ⇔y2= |
| |
| | a | | a | |
5 cze 22:52