matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wielomian na czynniki
adaś =]:
Rozłóż wielomian na czynniki −3x
2
+5x+2 może mi ktoś pokazać jak to rozwiązać
mam takich 14
ale sobie poradzę chce tylko zeby ktoś mi pokazał co z tym zrobić
20 wrz 21:28
Eta:
Witam
Liczysz deltę Δ= 25 − 4*(−3)*2= 25 +24 = 49
√
Δ
= 7
−5 +7
x
1
=
= −
1
3
2*(−3)
−5 −7
x
2
=
= 2
2*(−3)
y = ax
2
+bx + c = a( x −x
1
)(x − x
2
) −3x
2
+5x +2 = −3( x +
1
3
)( x −2)
20 wrz 22:05