funkcje uwiklane
xxx: Bardzo prosze o pomoc znalezc pierwsza pochodna funkcji uwiklanej y=y(x) okreslonej rownaniem
x3y−xy3=a4 a=const
bardzo prosze o pomoc
5 cze 20:15
Vizer:
x
3y − xy
3 = a
4 / '
3x
2y(x) + x
3y'(x) − y
3 − 3xy
2(x)y'(x) = 0
x
3y'(x) − 3xy
2(x)y'(x) = y
3 − 3x
2y(x)
y'(x)(x
3 − 3xy
2(x)) = y
3 − 3x
2y(x)
| | y3 − 3x2y(x) | |
y'(x) = |
| , x3 − 3xy2(x) ≠ 0 |
| | x3 − 3xy2(x) | |
5 cze 20:22
Vizer:
Albo od razu ze wzoru na rozwikływanie funkcji :
| | f'x | |
y'(x) = − |
| , gdzie f'y ≠ 0 i f(x,y) = 0 (<− o tym warunku jeszcze zapomniałem |
| | f'y | |
wyżej)
5 cze 20:24
xxx: a takie cos xey +yex−e(xy)=0
5 cze 20:25
Vizer:
Tak samo jak wyżej zrobiłem. Masz 2 sposoby.
5 cze 20:27
xxx: xey +yex−e(xy)=0
5 cze 20:27
xxx: a dlaczego f(x,y) ma byc rowne zero
5 cze 20:28
Vizer:
Takie są warunki rozwikływania funkcji.
5 cze 20:29
xxx: aha dzieki
5 cze 20:30