FUNKCJA LINIOWA
Zasmaczysty: Napisz wzór funkcji wiedząc że:
a) jej wykres przechodzi przez punkty A=(−1;−5) B=(2;7)
| | 1 | |
b) jej wykres jest prostopadły do wykresu funkcji g(x)= |
| x+1 i przechodzi przez punkt |
| | 3 | |
C=(−2;8)
c) miejscem zerowym jest liczba 3 i wykres przecina oś OY w punkcie o rzędnej −6
d) jej wykres jest równoległy do wykresu funkcji h(x)=4x+5 i przechodzi przez punkt
5 cze 20:11
5 cze 20:13
Zasmaczysty: Nie ma tam takiego zadania
5 cze 20:16
5 cze 20:18
5 cze 20:19
bezendu:
zadanie 1)
−a+b=−5 /(−1)
2a+b=7
a−b=5
2a+b=7
3a=12
a=4
2*4+b=7
b=7−8
b=−1
y=4x−1
5 cze 20:23
Zasmaczysty: Dzięki a, b i d umiem zrobić, byłoby miło gdyby ktoś pomógł jeszcze z c.
5 cze 20:34
Eta:
c) xo= 3 , b= −6
f(x)= ax+b 0= a*3−6 ⇒ a=2
f(x)= 2x−6
5 cze 20:36
bezendu: Eta masz chwilkę
5 cze 20:37