miejsca zerowe
Pilne: Funkcja f ma pięć miejsc zerowych:−5 −3 −1 0 2. wynika stąd, że liczba miejsc zerowych funkcji
y=f(|x|) jest równa?
5 cze 20:08
Olek: Da radę ktoś to zrobić
5 cze 20:40
bezendu: 3
5 cze 20:43
Olek: Mogłbyś napisać jak to wyliczyłeś?
5 cze 20:45
bezendu: Nie wiem czy to jest dobra odpowiedź sprawdź w zbiorze ?
5 cze 20:47
Olek: dobra
5 cze 20:48
bezendu:
odbij funkcję względem osi OY i zobacz co Ci wyjdzie
5 cze 20:50
PW: Dziedziną funkcji f(|x|) są wszystkie liczby, które były w dziedzinie funkcji f(x) , ale przy
obliczaniu f|x|) dla x=−5, x=−3 i x=−1 będziemy obliczać: f(5)≠0, f(3)≠0 i f(1)≠0, miejscami
zerowymi pozostaną x=0 i x=2, bo f(|0|)=f(0)=0 i f(|2|)=0 zgodnie z założeniem o miejscach
zerowych funkcji f.
5 cze 20:54
Olek: Ta funkcja to jest takie V i jak odbije to nie przechodzi przez 3 miejsca, albo źle to robie.
Mógłbyś to narysować?
5 cze 20:56
PW: Pozostają 2 miejsca zerowe o których opowiedziałem wcześniej i dodatkowe, którego nie było:
x=−2, bo f(|−2|)=f(2)=0,
a więc f(|x|) ma 3 miejsca zerowe, w porzednim wejściu nie dokończyłem myśli.
5 cze 21:00
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| (x+5)(x+3)(x+1)(x−2)x |
| | 9 | |
| | 1 | |
f(|x|)= |
| (|x|+5)(|x|+3)(|x|+1)(|x|−2)|x| wykres powstał z wykresu f. f(x) przez |
| | 9 | |
odbicie części wykresu z prawej strony OY na lewą stronę, reszte pomijamy (to zielone)
5 cze 21:00
Olek: ok, dzięki
5 cze 21:00