Zapisz wzór funkcjiw postaci kanonicznej
Rozyczka94: Zapisz wzór funkcji w posatci kanonicznej:
1. f(x)= x+4/2x+5
2. f(x)=−x+6/−3x+2
3. f(x)=2x+3/3x−1
5 cze 19:59
Rozyczka94: Ktoś mógłby pomóc?
5 cze 20:09
PW: A definicję postaci kanonicznej funkcji homograficznej znasz?
Napisz ją tutaj i zobacz co tu trzeba zmienić.
5 cze 20:09
Eta:
1/ wykonaj dzielenie:
−x −2,5
−−−−−−−
= 1,5 −− reszta
| | 1 | | 1,5 | | 1 | |
zatem f(x) = |
| + |
| , Df : R\ {−2 |
| } |
| | 2 | | 2x−5 | | 2 | |
5 cze 20:17
Rozyczka94: wiem,próboje tą metoda na dzielenie...
i jakos mi nie wychodzi
trzeba jeszcze dalej jakos zmienic jej postac, ale nie bardzo wiem jak...
5 cze 20:17
Rozyczka94: nie..
w odp jest: [3/4]/[x+ 5/2] +1/2
5 cze 20:20
5 cze 20:34
Rozyczka94: Dzieki Wielkie

a możesz mi pomóc z pozostałymi.?
mam jeszcze wykresy i sie nei wyrobie.
5 cze 20:41