eliminacja gaussa - układ równań
dawid: Eliminacja Gaussa − układ równań − znajdź i zapisz formalnie zbiór rozwiązań. Ponadto do
każdego przykładu rozpatrz osobny układ jednorodny i napisz bazę jego przestrzeni rozwiązań.
| | ⎧ | −x −y = 1 | |
| a) | ⎨ | 2x + 3y = 2 |
|
| | ⎩ | x + 2y = 5 | |
od czego zacząć i czy można prosić o napisanie co to jest układ jednorodny, bo trochę tego
polecenia nie rozumiem.
5 cze 19:54
dawid:
| −1 −1 1 |
| 2 3 2 |
| 1 2 5 |
w3 : w3 − w2
| −1 −1 1 |
| 2 3 2 |
| −1 −1 3 |
w3 : (−1)w3
| −1 −1 1 |
| 2 3 2 |
| 1 1 −3 |
w3 : w3 + w1
| −1 −1 1 |
| 2 3 2 |
| 0 0 −2 |
w2 : w2 + 2 * w1
| −1 −1 1 |
| 0 1 4 |
| 0 0 −2 |
doprowadziłem do postaci schodkowej i co dalej ?
5 cze 20:22
dawid:
5 cze 20:34
dawid:
5 cze 20:51
dawid:
5 cze 21:53
dawid: może ktoś pomóc ?
5 cze 22:15
dawid:
5 cze 22:30
Vizer: Jeśli tak Ci wyszło to układ jest sprzeczny.
5 cze 22:43
dawid: dlaczego − na jakiej podstawie to się wnioskuje ?
5 cze 22:44
dawid:
5 cze 22:52
Krzysiek: układ sprzeczny bo: 0*x+0*y=−2 sprzeczność
5 cze 23:05
Vizer:
Rząd macierzy głównej układu równy 2, a uzupełnionej równy 3, z tw. Kroneckera Capellego układ
sprzeczny.
5 cze 23:07
dawid: a te pozostałe działania − które są podane w poleceniu, czyli u. jednorodny, bazy itp. nie
wykonujemy ?
5 cze 23:08
dawid:
5 cze 23:19
dawid: chyba nie ta pora
5 cze 23:27
Vizer:
Pewnie jak sprzeczny to nie ma co wykonywać.
5 cze 23:27
dawid: to mam przykład
| | ⎧ | 2x + z + w = 5 | |
| | ⎜ | y − w = 1 | |
| b) | ⎨ | 3x − z − w = 0 |
|
| | ⎩ | 4x + y + 2z + w = 9 | |
5 cze 23:30
dawid: czy można zamieniać wiersze przy rozwiązaniu układu równań
5 cze 23:35
Vizer: Można.
5 cze 23:35
dawid: masz może jakiś pomysł jakie operacje tu wykonać?
myślałem nad:
w1 <−> w3
w4 : w4 − 2*w3
i nie wiem co dalej
5 cze 23:37
Vizer:
Znasz kurs e−trapez ?
5 cze 23:43
dawid: jeżeli się nie pomyliłem:
1) w4 : w4 − 2*w1
2) w4 : w4 − w2
i w drugim kroku otrzymujemy:
| 2 0 1 1 5 |
| 0 1 0 −1 −1 |
| 3 0 −1 −1 0 |
| 0 0 0 0 0 |
doprowadzać to do postaci schodkowej, czy skoro mamy same zera w 4 wierszu to coś znaczy ?
kurs e−trapez znam, o macierzach niestety mało praktycznych przykładów
5 cze 23:47
dawid: jeżeli trzeba doprowadzić do postaci schodkowej to:
4) w
3 : 2 * w
3 − w1
| 2 0 1 1 5 |
| 0 1 0 −1 −1 |
| 0 0 0 0 0 |
i co dalej z tym ?
5 cze 23:52
dawid:
6 cze 00:01
Vizer:
Jeśli wszystko dobrze policzyłeś, to taki układ będzie miał 1 parametr, bo powołując się na
Kroneckera − Capellego, że rzA = rz(A|U) < n, u Ciebie rzA = rz(A|U) = 3, a n = 4, czyli masz
4 − 3 = 1 parametr.
6 cze 00:01
dawid: ale o co chodzi z tym parametrem ?
jak to dalej pociągnąć oraz czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia, czy dobrze obliczyłem ?
6 cze 00:06
dawid:
6 cze 00:12
dawid:
6 cze 00:20
dawid:
6 cze 00:29
dawid:
6 cze 01:13
dawid:
6 cze 02:58
6 cze 03:27
dawid: moglibyście pokazać jak to poprawnie rozwiązać do końca ?
a ja postaram robić się resztę przykładów analogicznie
6 cze 11:26
asdf: przeciez masz w etrapezie wytlumaczone.
6 cze 11:30
dawid: ale nie rozumiem po co tutaj ten parametr ?
po co dokładnie podstawiamy
6 cze 11:32
asdf:

przykladowo na koncu wychodzi Ci macierz 4 x 6 (tak jak na rysunku)
robisz takie cos, by byla to macierz jednostkowa, (wszystkie wartosci w niebieskim kwadracie
maja miec zero, a na przekątnej − rozowej maja byc jedynki). wtedy mozesz meic takei cos:
x − 3u+5v = 43
y + 394u − v = 2456
z + 2u+4v = 5432
t + u + v = 12345
wtedy mozesz to zapisac:
x = 43 + 3u − 5v
y = 2456 − 394u + v
z = 5432 − 2u − 4v
t = 12345−u−v
jak widac u i v są zmiennymi, czyli nie mozna ich okreslic (o ile dobrze pamietam)
zamiast u dajesz α, zamiast v dajesz β (tak sie przyjelo), zakladasz, ze α,β ∊ R. Otrzymujesz
więc układ rozwiązań:
| ⎧ | x=43 + 3α − 5β | |
| ⎜ | y=2456 − 394α + β | |
| ⎨ | z=5432 − 2α − 4β |
|
| ⎩ | t =12345−α−β | |
dodatkowo musisz napisać: α,β ∊ R, to są te parametry, teraz rozumiesz?
6 cze 14:30
asdf: celowo nie dalem Ci rozwiazania w postaci liczb − chyba bylo by to mniej czytelne, a tak to
masz "szablon" jak sie robi te zadania
6 cze 14:32
dawid: skąd wziął ci się taki układ:
x − 3u+5v = 43
y + 394u − v = 2456
z + 2u+4v = 5432
t + u + v = 12345
6 cze 15:02
asdf: .............przyklad to jest
6 cze 15:11
dawid: ok

zaraz coś pomyślę
6 cze 15:13
asdf:

teraz moze byc?
6 cze 15:17
dawid: czyli w tych układach korzystam z twierdzenia kronecera nie rozwiązuje rozwiązania, tylko
określa nam ilość rozwiązań w zależności od parametru
to teraz powinienem przepisać tę macierz co dostałem po doprowadzeniu do postaci schodkowej,
zgadza się ? i potem uzależnić od parametru

?
6 cze 15:20
asdf: nie do macierzy schodkowej tylko jednostkowej, czyli takiej jak masz w niebieskim kwadracie,
pozniej jak bedzie trzeba to "uzależnij ją od parametru" i koniec
6 cze 15:23
asdf: tylko pamiętaj o parametrze, ze α,β ∊ R

Ja na swoim egzaminie z zeszlego semestru o tym
pamietalem, ale inni zapomnieli i zamiast dostać 100% za zadanie dostali połowe

To zalezy
od wykladowcy na jakiego sie trafi

Ale tym sie nie martw tak bardzo

Kilka razy zapomnisz
i bedziesz pamietac
6 cze 15:26
dawid: póki co mam straszny mętlik w głowie − moglibyśmy zrobić ten przykład 23:30 razem ?
doszedłem z macierzą uzupełnień do postaci schodkowej, wyszło, że ma rząd 3, liczba zmiennych
to 4, więc n − r = 1, trzeba uzależnić to od jednego parametru i jak to dalej pociągnąć ?
6 cze 15:28
asdf: ja rzędów macierzy nie mialem, zaraz wrzuce macierz do programu i zobaczymy co to bedzie
6 cze 15:31
asdf:
x y z w −−−
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 1.00
3.00 0.00 −1.00 −1.00 0.00
4.00 1.00 2.00 1.00 9.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
w3 == w 3 − (1.500000)*w1,
w4 == w 4 − (2.000000)*w1,
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
w4 == w 4 − (1.000000)*w2,
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 0.00 0.00 0.00 −2.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 0.00 0.00 0.00 −2.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
w programie wychodzi sprzecznosc, wez sprawdz czy o taką macierz chodzilo.
6 cze 15:41
asdf: z resztą − to jest macierz schodkowa jak na razie (chociaz juz i tak mozna wywnioskowac, ze
jest sprzeczny uklad), pozniej bys musial jeszcze ewentualnie doprowadzic ja do postaci
jednostkowej (powtarzam sie − niebieski kwadrat kilka postow wyzej), ja spadam bo obowiazki
wzywają.
6 cze 15:45
dawid: | ⎧ | 2x + z + w = 5 | |
| ⎜ | y − w = −1 | |
| ⎨ | 3x − z − w = 0 |
|
| ⎩ | 4x + y + 2z + w = 9 | |
6 cze 15:45
dawid: mógłbyś napisać jak to sprowadzić do postaci schodkowej ?
6 cze 15:46
dawid: miało być jednostkowej − czy po prawej stronie coś pisze − i odpowiednio przekształcam ?
6 cze 15:47
dawid: tam zamiast 1 w drugiej linijce powinno być −1, czyli przykład z 15:45 jest poprawny i co mówi
Twój program

?
6 cze 15:51
asdf:
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
3.00 0.00 −1.00 −1.00 0.00
4.00 1.00 2.00 1.00 9.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
w3 == w 3 − (1.500000)*w1,
w4 == w 4 − (2.000000)*w1,
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
w4 == w 4 − (1.000000)*w2,
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
teraz juz recznie, skreslam dwa czerwone, zostaje mi:
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 −2.50 −2.50 −7.50
ostatni dziele na −2.5
2.00 0.00 1.00 1.00 5.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 1.00 1.00 3.00
jeszcze musze usnąć z pierwszego tą jedynke na niebiesko
w1 = w1 + (−1)*w3
2.00 0.00 0.00 0.00 2.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 1.00 1.00 3.00
pierwszy dziele na pół
1.00 0.00 0.00 0.00 1.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 1.00 1.00 3.00
i mam uklad:
x = 1
y −w = −1
z +w = 3
w = α (grecka litera aby wyroznic, ze to bedzie parametr)
x = 1
y = −1 + α
z = 3 − α
α ∊ R
6 cze 15:57
asdf: sprawdz w odpowiedziach, nie lubie liczyc macierzy...algebra − macierze...matlab −
macierze...geometria − macierze...starczy mi juz ich
6 cze 15:59
dawid: nie mam odpowiedzi

ale dzięki zaraz zrobię po swojemu

ciekawi mnie jedno:
bo doprowadziłem do postaci schodkowej − 1 wiersz samych zer, ty otrzymałeś
dwa wiersze samych zer.
czy to co obliczyłem jest źle ?
6 cze 16:01
asdf: pisalem Ci przeciez...ostatni wiersz ignoruj. Program ktory mam napisany jest do liczenia
wyznacznika, a tu jest macierz 4 x 5 (nei chce mi sie juz sprawdzac dokladnie), dlatego
musialem dodac do tablicy dodatkowy wiersz zerowy − ktory nie wplywa na nic
6 cze 16:03
dawid: ok, i po usunięciu tego zerowego wiersza co dalej robisz
jakbyś mógł opisać słowami
6 cze 16:06
asdf: jak chcesz to Ci napisze program do robienia macierzy jednostkowej, ale to juz nie dzisiaj −
mam troche obowiazkow z uczelni, ewentualnie moge Ci dac kod z C, samemu sobie przerobisz −
prawie gotowe juz jest, jak chociaz troche ogarniasz w C to sie z tym uporasz.
6 cze 16:06
asdf: przeciez masz tam wszystko napisane, nie bede przeciez pisac 2 razy tego samego..
6 cze 16:06
asdf: ide, masz juz gotowca

troche trzezwo pomysl, a zrozumiesz
6 cze 16:08
dawid: ok już widzę − doprowadzasz do macierzy jednostkowej
tylko to doprowadzać zawsze tak, że − po przekątnej czyli tutaj 3 x 3 zgadza się ? kolumna nr 4
nas juz nie interesuje

?
6 cze 16:09
dawid: to mam przykład
| | ⎧ | 4y + z = 20 | |
| | ⎜ | 2x − 2y + z = 0 | |
| c) | ⎨ | x + z = 5 |
|
| | ⎩ | x + y − z = 10 | |
6 cze 18:10
dawid: doprowadzam do postaci schodkowej:
| 4 0 1 20 |
| 2 −2 1 0 |
| 1 0 1 5 |
| 1 1 −1 10 |
6 cze 18:11
dawid: doprowadzam do postaci schodkowej:
| 0 4 1 20 |
| 2 −2 1 0 |
| 1 0 1 5 |
| 1 1 −1 10 |
1) w
1 <> w
2
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 1 0 1 5 |
| 1 1 −1 10 |
2) w
3 : 2*w
3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 1 0 1 5 |
| 0 4 −3 20 |
3) w
3 : 2*w
3 − w
1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 0 10 |
| 0 4 −3 20 |
4) w
2 : w
2 − w
4
| 2 −2 1 0 |
| 0 0 4 0 |
| 0 2 0 10 |
| 0 4 −3 20 |
5) w
2 <> w
4
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 2 0 10 |
| 0 0 4 0 |
6) w
3 : 2*w
3 − w
2
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 3 0 |
| 0 0 4 0 |
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 0 |
| 0 0 1 0 |
9) w
4 : w
4 − w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 0 |
| 0 0 0 0 |
ok

?
6 cze 18:24
dawid: i z tego co wyczytałem na internecie "Twierdzenie Kroneckera−Capellego" muszę obliczyć rząd
macierzy uzupełnień czyli to co zrobiłem wtedy rzA = 3, natomiast są 3 zmienne więc ok
jeszcze chyba trzeba sprawdzić rząd
| 0 4 1 |
| 2 −2 1 |
| 1 1 −1 |
dobrze myślę czy nie bardzo ? (bo wtedy jak porównamy wszystkie rzędy będziemy mogli określić
ile rozwiązań ma układ

)
6 cze 18:41
dawid:
| 0 4 1 |
| 2 −2 1 |
| 1 0 1 |
| 1 1 −1 |
tylko jak tu wyliczyć rząd ?
6 cze 18:42
Krzysiek: krok 2. zmieniasz 4 wiersz.
krok 3. źle a33=1
6 cze 18:42
Vizer:
2) w3 : 2*w3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 1 0 1 5(10) |
| 0 4 −3 20 |
Wg moich rachunków tu powinno być 10.
6 cze 18:44
Vizer:
A źle popatrzyłem faktycznie zmieniasz tu 4 wiersz, dostałem oczopląsu na tym zapisie już
6 cze 18:46
dawid: Krzysiek, na co zmieniam 4 wiersz ?
6 cze 18:49
dawid:
2) w3 : 2w3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 0 10 |
| 0 4 −3 20 |
4) w4 : 2w4 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 0 10 |
| 0 4 −3 20 |
tu były błędy, ale raczej dobrze przepisałem z kartki, może być ?
6 cze 18:53
dawid: 3) w4 : 2w4 − w1
6 cze 18:53
Vizer:
Teraz te macierze się od siebie w ogóle nie różnią, chyba powinno być tak :
2) w3 : 2w3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 0 10 |
| 1 1 −1 10 |
4) w4 : 2w4 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 0 10 |
| 0 4 −3 20 |
6 cze 18:56
Krzysiek: napiszę jeszcze raz (chyba że źle widzę i źle liczę) a33=1.
6 cze 18:57
dawid: 1) w1 <> w2
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 1 0 1 5 |
| 1 1 −1 10 |
2) w
3 : 2*w
3 − w
1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 0 1 10 |
| 1 1 −1 10 |
3) w
4 : 2*w
4 − w
1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 0 1 10 |
| 0 4 −3 20 |
4) w
4 <> w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 10 |
| 0 4 1 20 |
5) w
4 : w
4 − w
2
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 10 |
| 0 0 4 20 |
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 10 |
| 0 0 1 5 |
7) w
4 : w
4 − w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 −3 20 |
| 0 0 1 10 |
| 0 0 0 −5 |
teraz jest dobrze

?
6 cze 18:59
dawid: wkleję to co wyżej napisałem:
"i z tego co wyczytałem na internecie "Twierdzenie Kroneckera−Capellego" muszę obliczyć rząd
macierzy uzupełnień czyli to co zrobiłem wtedy rzA = 4, natomiast są 3 zmienne i co teraz?"
6 cze 19:02
Vizer:
2) w3 : 2*w3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2? 1 10 |
| 1 1 −1 10 |
6 cze 19:02
Krzysiek: już w 2) kroku czemu w 3 wierszu drugiej kolumnie jest zero?
może jest dobrze, ale zamiast tak szybko pisać może postaraj się sam sprawdzać w zeszycie 2
razy zanim tu napiszesz? ciężko tu coś zobaczyć a w zeszycie wydaje mi się lepiej widać...
6 cze 19:03
dawid: właśnie w zeszycie miałem błąd

, zaraz tutaj poprawie
jednak moja prośba − moglibyście napisać jaki jest następny krok ?
6 cze 19:05
Vizer:
Napisz rozwiązanie to będziemy gadać dalej.
6 cze 19:06
dawid: to częściowo będę pisał

:
1) w1 <> w2
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 1 0 1 5 |
| 1 1 −1 10 |
2) w3 : 2*w3 − w1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 1 10 |
| 1 1 −1 10 |
3) w
4 : 2*w
4 − w
1
| 2 −2 1 0 |
| 0 4 1 20 |
| 0 2 1 10 |
| 0 4 −3 20 |
4) w
2 : w
2 − 2*w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 0 −1 0 |
| 0 2 1 10 |
| 0 4 −3 20 |
teraz ok

? [tylko do tego momentu, aby się lepiej czytało]
6 cze 19:10
Vizer:
Teraz chyba dobrze.
6 cze 19:15
dawid: jeżeli to jest już dobrze to:
5) w
2 <> w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 2 1 10 |
| 0 0 −1 0 |
| 0 4 −3 20 |
6) w
4 : w
4 + 2*w
2
| 2 −2 1 0 |
| 0 2 1 10 |
| 0 0 −1 0 |
| 0 0 −5 0 |
7) w
4 : w
4 + 5*w
3
| 2 −2 1 0 |
| 0 2 1 10 |
| 0 0 −1 0 |
| 0 0 0 0 |
czyli rzA = 3

tak jak wyszło za pierwszym razem
6 cze 19:16
Vizer:
6) w4 : w4 − 2*w2, ale to tylko chyba źle przepisałeś, bo rachunki były dobre.
6 cze 19:23
dawid: tak tak

czyli dobrze ?
i co dalej w takim wypadku ?
6 cze 19:24
Vizer:
Określ teraz z jakim układem mamy do czynienia na podstawie tw. Kroneckera − Capellego.
6 cze 19:26
dawid: tu właśnie było moje pytanie bo czytałem o tym
i muszę też określić rząd macierzy z zbudowanej z samych zmiennych tak? tj.:
| 0 4 1 |
| 2 −2 1 |
| 1 0 1 |
| 1 1 −1 |
tylko jak wyliczyć tu rząd, jak jest macierz 4 x 3 ?
6 cze 19:33
Vizer:
A czego nie korzystasz z tej macierzy co sobie ładnie przerobiłeś na postać schodkową?
6 cze 19:34
6 cze 19:37
Vizer:
Ostatni wiersz można skreślić, ma same zera więc do niczego się nie przyda i nie zmieni to
rozwiązania. Jeśli określasz rząd macierzy głównej rozpatrujesz tylko macierz bez ostatniej
kolumny, jeśli badasz rząd uzupełnionej to wtedy całą macierz bierzesz pod uwagę.
6 cze 19:42
Kamil: przepraszam ze sie wtącam ale gdzie sie tego uczy ? studia? jaki kierunek i rok?...
6 cze 19:45
asdf: @dawid
nie wiem ile razy juz Ci pisalem, ze dodanie wiersza zerowego nie wplywa w ogole na macierz,
np.
2.00 0.00 0.00 0.00 2.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 1.00 1.00 3.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
to jest to samo co:
2.00 0.00 0.00 0.00 2.00
0.00 1.00 0.00 −1.00 −1.00
0.00 0.00 1.00 1.00 3.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
6 cze 19:47
dawid: Vizer to wtedy rzA = 3, tak jak macierzy uzupełnionej mam rację

?
Kamil 1 rok, ekonomia
asdf wiem, ale wolałem się upewnić
6 cze 19:50
Vizer:
Kamil tak na studiach takie rzeczy się robi, wszystkie kierunki techniczne mają matematykę
na 1 roku. Wydaje mi się więc, że na większości kierunków i na pierwszym roku.
6 cze 19:52
Vizer:
dawid
6 cze 19:52
dawid: to skoro rzA = rzU = ilosc zmiennych = 3 czyli jest tylko jedno rozwiązanie, tak?
tylko jak je wyznaczyć ?
6 cze 19:54
Vizer:
Wracamy z powrotem do zapisu układu równań, gdzie pierwsza kolumna jest x − owa, druga y − owa,
trzecia z − owa, a czwarta wyrazów wolnych.
6 cze 19:57
dawid:
| 2 −2 1 0 |
| 0 2 1 10 |
| 0 0 −1 0 |
| 0 0 0 0 |
| ⎧ | 4y + z = 20 | |
| ⎜ | 2x − 2y + z = 0 | |
| ⎨ | x + z = 1 |
|
| ⎩ | x + y − z = 10 | |
czyli z tego mamy:
| ⎧ | 2x − 2y + z = 0 | |
| ⎨ | 2y + z = 10 |
|
| ⎩ | −z = 0 | |
rozwiązujemy to i otrzymujemy:
| ⎧ | x = 5 | |
| ⎨ | y = 5 |
|
| ⎩ | z = 0 | |
6 cze 20:02
asdf: podstaw sobie do rownan poczatkowych − tak sie nauczysz sprawdzac uklady
6 cze 20:07
dawid: umiem sprawdzać

ale wole się upewnić
6 cze 20:08
Vizer:
Dobrze
6 cze 20:08
dawid: i chciałem wiedzieć czy o to chodziło
polecenie było takie
"znajdź i zapisz formalnie zbiór rozwiązań. Ponadto do
każdego przykładu rozpatrz osobny układ jednorodny i napisz bazę jego przestrzeni rozwiązań."
czy to jest formalnie zapisany zbiór rozwiązań ?
6 cze 20:09
Vizer:
To na razie zrobiliśmy tylko pierwsze zdanie polecenia. Teraz trzeba rozwiązać układ jednorodny
(wyrazy wolne są zerami).
6 cze 20:15
dawid: | ⎧ | 2x − 2y + z = 0 | |
| ⎩ | − z = 0 | ⇒ x − y = 0 ⇒ x = y
|
i co z tym dalej ?
6 cze 20:19
dawid: i jak zapisać tę bazę ?
6 cze 20:26
Vizer:
A nie zgubiłeś jeszcze jednego równania (2y + z = 10)?
6 cze 20:31
dawid: "wyrazy wolne są zerami" − 10 nie jest zerem chyba ?
6 cze 20:32
Vizer:
Chodzi o to, że tworzymy nowy układ równań, gdzie wolne wyrazy stają się zerami, więc
zamieniamy te wartości na zera.
6 cze 20:33
dawid: czyli:
| ⎧ | 2x − 2y + z = 0 | |
| ⎨ | 2y + z = 0 |
|
| ⎩ | −z = 0 | |
6 cze 20:34
Vizer:
Yhy.
6 cze 20:38
asdf: "wyrazy wolne są zerami" − 10 nie jest zerem chyba ? − widzac takie cos zastanawiam sie do
jakiego poziomu zejdziesz w zadawaniu pytan
6 cze 20:39
asdf: x=y=z=0
6 cze 20:39
dawid: a jak zapisać tę bazę ?
6 cze 20:40
Vizer:
W bazach byłem cienki jak salceson (wina "świetnie" prowadzonego wykładu i ćwiczeń), ale tu
chyba za dużo nie można mówić o bazie, chyba to zapisałbym jako :
x[0,0,0] + y[0,0,0] + z[0,0,0]
Ale nawet palca bm sobie za to nie uciął.
asdf Ty może jesteś na bieżąco i będziesz w
stanie poprawnie wskazać rozwiązanie
6 cze 20:48
dawid: a jak wyznaczyć układ jednorodny z tego co rozwiązał asdf o 15:57? z tymi parametrami
(dokładnie jednym) ?
6 cze 20:56
asdf: @Vizer
nie lubie macierzy...szczerze? nie chce mi sie
6 cze 20:57
asdf: baze to chyba okresla sie tak:
v = [0,0,0]
jako wektor − musialbym zerknac do notatek, a bedac bardziej szczegolowym − musialbym je
znaleźć
6 cze 20:58
dawid: tam był układ:
| ⎧ | x = 1 | |
| ⎨ | y − w = −1 |
|
| ⎩ | z + w = 3 | |
czyli teraz będzie:
| ⎧ | x = 0 | |
| ⎨ | y − w = 0 |
|
| ⎩ | z + w = 0 | |
w = α
6 cze 21:03
Vizer:
x = 0
y − w = 0
z + w = 0
gdzie w jest parametrem.
Być może tak się zapisuje, bo jak napisałem, nie mam pojęcia

Ja też nie lubiłem algebry dlatego wolę analizę, to jest dla mnie bardziej "namacalny"
przedmiot
6 cze 21:06
dawid: no ok, wtedy mamy:
i jak to zapisać formalnie, jak bazę itp?
6 cze 21:09
asdf: @Vizer
algebra jest chyba bardziej namacalna

Ale osobiscie tez wole analize i całeczki
6 cze 21:28
asdf: [0,y−α,z+α, α]
chyba...kurde nie pamietam juz, ale to sa chyba takie pierdoly, ze nie wszedzie tego wymagają.
6 cze 21:33
dawid: a jak rozwiązać układ np.:
| ⎧ | 4x + 9y − z = 2 | |
| ⎩ | x − 3y + z = 0 |
|
też za pomocą eliminacji Gaussa?
6 cze 23:14
Vizer:
Każdy układ można rozwiązać Gaussem, to uniwersalna metoda
6 cze 23:18
dawid: tylko, wtedy postać schodkowa to:
| 4 9 −1 2 |
| 0 −21 5 2 |
6 cze 23:21
Vizer:
Tak, jeśli nie pomyliłeś się w rachunkach.
6 cze 23:23
dawid: wtedy odp to:
| | 1 | | 5 | | 7 | |
y = |
| − |
| x i z = 1 − |
| x |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
6 cze 23:24
asdf: no i musisz doprowadzic do postaci:
| 1 0 cośtam... cośtam... |
| 0 1 cośtam... cośtam... |
6 cze 23:25
dawid: chyba nie muszę, bo nie doprowadziłem a wynik wyszedł zgodny z wolframem
6 cze 23:28
asdf: mialbys to samo pozniej
6 cze 23:29
dawid: | 4 9 −1 2 |
| 0 −21 5 2 |
| 1 9/4 −1/4 1/2 |
| 0 1 −5/21 −2/21 |
w1 : w1 − 9/4 * w2
| 1 0 1/7 5/7 |
| 0 1 −5/21 −2/21 |
tak?
6 cze 23:36
dawid: "Zbadaj ilość rozwiązań w zależności od param. p."
| ⎧ | x1 + x3 = 1 | |
| ⎨ | 2x1 + x2 + 3x2 + 2x4 = 2p |
|
| ⎩ | 4x1 + x2 + 5x3 + 2x4 = p | |
tutaj też eliminacja gaussa

?
7 cze 15:47
dawid:
| 1 0 1 0 1 |
| 2 1 3 2 2p |
| 4 1 5 2 p |
w
3 : w
3 − 2*w
2
| 1 0 1 0 1 |
| 2 1 3 2 2p |
| 0 −1 −1 −2 −3p |
w
2 : w
2 − 2*w
1
| 1 0 1 0 1 |
| 0 1 1 2 2p − 2 |
| 0 −1 −1 −2 −3p |
w
3 : w
3 + w
2
| 1 0 1 0 1 |
| 0 1 1 2 2p − 2 |
| 0 0 0 0 −p − 2 |
chyba dobrze

?
coraz sprawniej mi to idzie
7 cze 15:52
dawid:
7 cze 16:55
dawid:
7 cze 17:25
dawid:
7 cze 22:08
Vizer:
Dobre rachunki
7 cze 22:16
asdf: zauwaz, ze tylko dla p = −2 są możliwe rozwiązania
7 cze 22:21
dawid: to widzę jeżeli p = −2
to coś dalej muszę zrobić, czy tylko napisać ?
7 cze 23:16
Vizer:
Możesz dojść do tego wniosku wykorzystując znane Ci już tw. Kroneckera − Capellego.
7 cze 23:20
dawid: że dla parametru p = −2 ma ile rozwiązań ?
bo są 4 zmienne, rzA = 3, rzU = 3
7 cze 23:21
Vizer:
Dla p = −2 raczej rzA = rzU = 2.
7 cze 23:23
dawid: tak tak to co wtedy ?
8 cze 00:29
Vizer:
No to jaki wniosek? Masz n = 4 zmiennych i rzA = rzU = 2, co mówi Kronecker jak takie coś
widzi?
8 cze 00:37
dawid: nieskończenie wiele rozwiązań, czyli tutaj będą dwa parametry ?
a co jeżeli byłoby np.: rzA = rzU = 3 a np.: dwie zmienne ?
8 cze 00:43
dawid:
8 cze 01:00
Vizer:
Rząd nie może być większy od ilości zmiennych
8 cze 01:03
dawid: czyli jak byłoby n = 2, rzA = rzU = 4, to brak rozwiązań
czyli tutaj będzie koniec ? jak napisze, że ma nieskończenie wiele dla tego przykładu gdy n =
4, rzA = rzU = 2 (w zależności od dwóch zmiennych)
8 cze 01:14
dawid:
8 cze 01:53
dawid:
8 cze 02:58
dawid:
8 cze 12:36
Vizer:
Nigdy nie będziesz miał takiej sytuacji, że n = 2 i rzA = rzU = 4, tu nie chodzi o brak
rozwiązań tylko jest niemożliwy taki wynik, bo przeciez "schodki" macierzy schodkowej zależą
od ilości zmiennych i co najwyżej n = rzA = rzU.
W Twoim zadaniu wychodzi dla p = −2 układ nieoznaczony z dwoma parametrami i dla p ≠ −2 układ
sprzeczny.
8 cze 12:58
dawid: ok to mam drugi przykład z parametrem:
| ⎧ | px1 + px2 + px3 = p | |
| ⎨ | x1 + px2 + px3 = p |
|
| ⎩ | x1 + x2 + px3 = p | |
| p p p p |
| 1 p p p |
| 1 1 p p |
1) w
2 : w
2 − w
3
| p p p p |
| 0 p − 1 p p |
| 1 1 p p |
2) w
3 : p * w
3 − w
1
| p p p p |
| 0 p − 1 p p |
| 0 0 p
2 − p p
2 − p |
mogę takie przekształcenia wykonać ?
8 cze 13:08
dawid: p2 − p = p(p − 1)
czyli muszę rozpatrzyć przypadki gdy p = 0 v p = 1 ?
8 cze 13:11
asdf: @dawid
nie obraz sie, ale robisz w kolko te same zadania, one niczym sie praktycznie od siebie nie
roznia, a zadajesz ciagle te same pytania...
8 cze 13:12
Vizer:
1) w2 : w2 − w3
| p p p p |
| 0 p − 1 0 0 |
| 1 1 p p |
8 cze 13:13
dawid: 5 zadanie z układu równań, trzeba robić dużo przykładów, aby się nauczyć
8 cze 13:13
asdf: p2−p = p2 − p
jest to tautologia.. tak jak:
2=2, 3 = 4
23423423 = 23423423..
8 cze 13:13
dawid: tak, to wtedy:
| p p p p |
| 0 p − 1 0 0 |
| 0 0 p2 − p p2 − p |
teraz może być

?
8 cze 13:13
dawid: 3 = 4 − nie jest tautologią
8 cze 13:14
asdf: 3=3, 4 = 4, tak mialo byc.
8 cze 13:14
Vizer:
Teraz dobrze

To teraz z tw. Kroneckera − Kapellego rozważasz dla jakich p, jaki otrzymasz
układ.
@
asdf nie bądź złośliwy, przynajmniej on wkłada coś od siebie, a nie czeka na gotowca, a
to że chce się upewnić, albo po konsultacji mu się lepiej uczy, nie powinno nikomu
przeszkadzać.
8 cze 13:18
asdf: @Vizer
to nie jest zlosliwość, mi takie cos w ogole nie przeszkadza, chodzi mi o to, by spojrzal na
poprzednie przyklady i tam jest to samo.
8 cze 13:27
dawid:
| p p p p |
| 0 p − 1 0 0 |
| 0 0 p
2 − p p
2 − p |
1) p = 1
| 1 1 1 1 |
| 0 0 0 0 |
| 0 0 0 0 |
rzU = rzA = 1 i 3 zmienne
2) p = 0
| 0 0 0 0 |
| 0 − 1 0 0 |
| 0 0 0 0 |
rzU = rzA = 1 i 3 zmienne
| ⎧ | p = 1 − układ nieoznaczony | |
| ⎩ | p = 0 − układ nieoznaczony |
|
to wszystko, czy coś jeszcze muszę rozpatrzyć

?
8 cze 13:32
Vizer:
No i jeszcze ostatni przypadek Ci został dla p ≠ 0 i p ≠ 1.
8 cze 13:37
dawid: to wtedy jest oznaczony ? − ma jedno rozwiązanie

?
8 cze 13:44
Vizer:
Yhy
8 cze 13:46
dawid: | ⎧ | x1 + 2x2 + x3 = 5 | |
| ⎨ | 2x1 + 2x2 + x3 = 6 | − za pomocą w. cramera
|
| ⎩ | x2 + 2x2 + 3x3 = 9 | |
| 1 2 1 |
| 2 2 1 | = −4
| 1 2 3 |
W
x1 = −4
W
x2 = −4
W
x3 = −8
8 cze 13:51
Vizer: Dobrze.
8 cze 13:57
dawid: mam taką macierz:
| 1 2 3 |
| 2 1 4 |
| 4 7 8 |
i trzeba dla niej wyznaczyć B rozpiętej przez jej w oraz k.
B − baza przest.
w − wiersze
k − kolumny
8 cze 15:10
dawid:
8 cze 15:44
dawid:
8 cze 15:56
dawid:
8 cze 16:20
dawid:
8 cze 16:34
dawid:
8 cze 17:18
dawid: pomoże ktoś ?
8 cze 19:00
dawid:
8 cze 20:13
dawid:
8 cze 22:37
Vizer:
Widzę, ze nikt Ci nie pomoże, więc musisz zdać się na moją niepewną wiedzę, wydaje mi się, że
bazę określają wektory niezależne w danej macierzy, licząc wyznacznik z tej macierzy jest ona
różna od 0 więc te 3 wektory są liniowo niezależne i one rozpinają przestrzeń liniową. Ale nie
jestem tego pewny

Zapytaj
Basi albo
Triviala oni to oganiają
8 cze 23:45
dawid: ok
9 cze 12:18