okręgi
xoxo: Proszę bardzo pilne
Dla jakiej wartości parametru a okręgi o równaniach:
(x+a)
2+(y+8)
2=4 i (x−5)
2+(y+3)
2=9
są styczne zewnętrznie
5 cze 19:39
Artur z miasta Neptuna:
Bardzo pilne −−− czy wiesz kiedy okregi sa styczne zewnetrznie? jaki warunek co do ich promieni
musi byc spelniony? w takim razie jak wyliczyc wartosc parametru a? wiec do dziela
5 cze 19:42
xoxo: no tak, zeby byly styczne musi byc |OS|=R+r
ale chce sie upewnic, bo mi wynik wychodzi wgl zly, rownanie kwadratowe licze z delta i delta
wychodzi ujemna...
5 cze 19:47
Mila:

Graficznie:
S
2=(5,−8)⇔a=−5
algebraicznie:
S
1=(5,−3), R=3
S
2=(−a,−8), r=2
|S
1S
2|=
√5+a)2+(−3+8)2
√5+a)2+(−3+8)2=5⇔
25+10a+a
2+25=25
a
2+10a+25=0
(a+5)
2=0
a=−5
6 cze 17:28