5-latek : | | a | |
Wiec w podstawie bedzie trojkat rownoboczny to R= |
| }−wylicz ztego a i masz bok trojkata |
| | p[3 | |
rownobocznego
| | a*√3 | |
2 Ze wzoru h= |
| wylicz wysokosc trojkata rownobocznego . |
| | 2 | |
3. spodek wysokosci tego ostroslupa pada na 1/3 wysokosci trojkata rownobocznego wiec policz
1/3 wysokosci h i oznacz to przez x czyli 1/3*h=x
4 Zeby obliczyc wysokosc ostroslupa H musimy znac wysokosc sciany bocznej . Sciana boczna jest
trojlatem rownoramiennym o podstawie a i dlugosci ramienia b =5 . Policz ta wysokosc z
twierdzenia Pitagorasa i oznacz ja przez h
1
Teraz obliczwysokosc H tez z twierdzenia pitagorasa wiedza ze H bedzie przyprostokatna x
−bedzie druga przyprostokatna a h
1 bedzie przeciwprostokatna .
5. V=P
p*H i tyle

Uwaga
zacznij od rysunku −−−bedzie duzo rzeczy od razu widac .