FUNKCJA LINIOWA
Zasmaczysty:
Witam. Prosiłbym o sprawdzenie.
| | 5 | |
Funkcja f dana jest wzorem f(x) = − |
| x+5 |
| | 2 | |
a) Oblicz miejsce zerowe funkcji f i współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji f z osią OY
Punkt przecięcia:
f(0) = 0+5
f(0) = 5
Miejsce zerowe:
2,5x=5 /:2,5
x=2
b) Wyznacz argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nie większe od 10
−2,5x≤5 /:(−2,5)
x≥−2
c) Narysuj wykres funkcji f i określ jej monotoniczność
a1 jest mniejsze od zera czyli funkcja jest malejaca
d) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości dodatnie
2,5x>5 /:2,5
x>2
Odp: Funkcja f przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(2

o nieskończoności)
e) Sprawdź czy punkt P=(6,−11) należy do wykresu funkcji f
x=6
y=−11
−11=−10
Odp: Punkt P nie należy