Całka podwójna - obszar D
lejdi-: ∫∫ (3xy−5x)dxdy D: y=x2, y=4, x≥0
prosze o pomoc w napisaniu obszaru
5 cze 19:21
Basia:

y ∊<0;4>
x∊<0,
√y>
5 cze 19:28
Vizer:
Wyznaczamy punkty przecięcia się z naszymi krzywymi wyznaczającymi obszar, na którym będziemy
całkować :
x2 = 4
x = 2 v x = −2
I zapisujemy całkę :
∫2−2 dx ∫4x2 (3xy − 5x) dy = ...
Albo łatwiejszą w rachunkach :
2 * ∫20 dx ∫4x2 (3xy − 5x) dy = ...
5 cze 19:28
Basia: x≥ 0 ma być

przeoczyłeś
5 cze 19:29
Vizer:
Witaj
Basiu 
A faktycznie nie doczytałem

To druga całka wchodzi w grę tylko bez mnożenia razy 2.

Dzięki za czujność
Basia!
5 cze 19:33
lejdi-: ∫02 dx ∫4x2 (3xy − 5x) dy =
5 cze 19:37
lejdi-: czyli tak jest poprawnie ?
5 cze 19:38
Vizer:
Tak jest poprawnie.
5 cze 19:41
Vizer: I tak jak Basia zrobiła też jest poprawnie tylko zmieniła kolejność całkowania.
5 cze 19:42
lejdi-: Super dziękuję bardzo

a mam jeszcze problem z taką całką ∫∫ ( e
x2 + y
2) dx dy
D: x
2+y
2≤4
x
2 +y
2≥1
5 cze 19:46
Vizer:

Taki mamy obszar całkowania jak na rysunku. Ciężko będzie policzyć całkę z tak określonych
krzywych, dlatego zamieniamy współrzędne na biegunowe :
0 ≤ φ ≤ 2π (kąt zakreśla nam ten obszar w 360 st)
1 ≤ r ≤ 2 (różnica promieni)
|J| = r (jakobian konieczny przy zmianie na biegunowe)
Nasza całka ma więc postać :
∫
2π0 dφ ∫
21 (e
r2cos2φ + r
2sin
2φ)r dr = ...
5 cze 19:55
lejdi-: a taka całka tzn chodzi o obszar D
∫∫(2xy)dxdy D: y=2−x2, y=−2 x>0
5 cze 21:39