Proszę o pomoc!:)
Anna: Licznik ułamka jest o 2 mniejszy od mianownika. Jeśli licznik zmniejszymy 3 razy a do
mianownika dodamy 3 to otrzymamy 1/8 Znajdź ten ułamek.
20 wrz 21:20
Eta:
x − 2 −−− licznik
x −−− mianownik , x≠0
to 8*
13( x −2) = x +3
83x −
163 = x +3
53x =
253
x =
253 *
35 = 5
więc szukany ułamek to:
20 wrz 21:56
AROB: No witaj
Eta, dobrze, że już jesteś, bo pracy bez liku.
20 wrz 22:00
Eta:
Witaj
AROB 
Wczoraj to przewidziałam ,że tak będzie
20 wrz 22:10
AROB: I co
Eta, kończymy? Praca wykonana, można iść wreszcie spać.
Zatem dobrej, spokojnej nocy. Do jutra!
21 wrz 00:41
Eta:
Tak , jestem dzisaj b. zmęczona .
Jeszcze zagram w brydża

i do
21 wrz 01:09