Rozwiąż rówmamoe wymierne.
Ac.:
5 cze 18:56
dodo400: rozkładasz to na dwa równania
3/x+x=1 gdy x>0 ⋁ 3/−x+x=−1 gdy x≤0 i później to rozwiązujesz jak normalne równanie wymierne
5 cze 19:10
PW: Nie wierz mu, najpierw trzeba ustalić dziedzinę.
Dla x≤0 jest
|x|+x=−x+x=0
zatem dla takich x lewa strona równania nie m sensu. Dziedziną jest zbiór (0,
∞), a na tym
zbiorze je\st to proste równanie
które rozwiążesz bez trudu.
5 cze 19:49
Ac.: Rzeczywiście. Dzięki za odp. − nawet nauczycielka nie umiała tego...
5 cze 19:51
Ac.: A tam nie powinno być dla x<0?
5 cze 19:57
PW: Jest dobrze, dla x=0 mianownik też jest równy |0|+0=0
5 cze 19:59
Ac.: Średnio rozumiem, natomiast mam w odpowiedziach inny wynik: x ∊ (−1, 1). A mnie wyszło x = 1,5.
5 cze 20:08
Ac.: I tam jest D = (0, +∞) dlatego, że dla zera i ujemnych x w mianowniku jest 0 − dobrze
zrozumiałem?
5 cze 20:09
PW: Tak.
5 cze 20:10
Ac.: Musi być zatem błąd w odpowiedziach, bo przecież 3/2 nie jest równe 1. Dziękuję jeszcze raz
bardzo za pomoc, bo my inaczej omawialiśmy wartości bezwzględne, wszystko rysowaliśmy na
osiach, a widzę, że robi się to inaczej. Teraz to jest w miarę jasne.
5 cze 20:16
Ac.: Mam jeszcze pytanie: czy można zrobić coś takiego (nauczycielka tak zrobiła)?
|2x − 3| = 3 | : 2
|x − 1,5| = 1,5
Rozwiązania wyszły OK, ale czy można bezkarnie dzielić to, co jest w wartości bezwzględnej?
5 cze 20:34
5-latek : Mozna tak zrobic gdyz z wlasnosci watrosci bezwzglednej jest tak
|ax|=a|x| czyli np
|5x|=5|x|
| | 3 | |
Wiec |2x−3|=3 to 2|x−1,5|=3 to |x−1,5|= |
| to |x−1,5|=1,5 |
| | 2 | |
5 cze 20:44