Twierdzenie cosinusów.
nie zdam: Proszę pilnie o pomoc w zadaniach z twierdzenia cosinusów.
z1. Oblicz miarę konta β trójkąta ABC.
a) IABI=3, IBCI=5, IACI=√19 b) IABI=2, IBCI=√2, IACI=√10
z2. Rozwiąż trójkąt ABC (skorzystaj z tablicy wartości funkcji trygonometrycznych).
a) a=6cm, b=8cm, γ=60o b) a=12cm, c=10cm, β=128o
c) a=4cm, b=6cm, c=5cm d) a=6cm, b=10cm, c=5cm
Z góry dziękuje i błagam was pomóżcie, bo nie zdam.
5 cze 18:51
marcin: 1.
a) kąt β to ten przy wierzchołku B; boki leżą na przeciwko wierzchołków, więc z twierdzenia
cosinusów:
| | 1 | |
z wartości kątów wiadomo, że cosβ = |
| dla kąta 30stopni, więc β= 30stopni |
| | 2 | |
b) analogicznie
z2. c) d) analogicznie,
| | √3 | |
a) c2=a2+b2−2ab x cos60 cos60 = |
| |
| | 2 | |
b) analogicznie, ale inny cosinus ( z tablic odczytaj)
5 cze 19:11
AS: Szanowny Marcinie!
Jeżeli cosβ = 1/2 => β = 60 stopni
5 cze 19:39
Eta:
5 cze 19:48