funkcja kwadratowa
purpura: Cześć, czy możecie mi pomóc rozwiązać poniższe zadania i opisać je skąd to się bierze.
Pomóżcie.
1) suma miejsc zerowych funkcji f(x)=−2((x+3)(x−4) jest równa:
a) −2
b) −1
c) 1
d) 2
2) Parabola o równaniu y=−3(x−3)2−3 przecina oś OY w punkcie:
a) A=(0,−30)
b) A=(0,−12)
c) A=(0,6)
d) A=(0,24)
3) Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=−2[(x−2)2−2] jest punkt:
a) A=(−2,−2)
b) A=(2,−2)
c) A=(2,4)
d) A=(2,−4)
4) Funkcja f(x)=−4(x−5)2−6 największą wartość przyjmuje dla argumentu:
a) −6
b) −5
c) 5
d) 6
5) Najmniejsza wartość funkcji F(x)=−x2+8x−1 jest przedział:
a) A=(−∞,4)
b) A=(−∞,15)
c) A=(−∞,22)
d) A=(−∞,60)
6) Najmniejsza wartość funkcji f(x)=7(x+6)2+5 jest równa:
a) −6
b) −5
c) 5
d) 6
7) Funkcja f(x)=−2(9x−3)2+4 jest rosnąca w przedziale:
a) A=(−∞,3>
b) A=(−∞,4>
c) A=<3,∞)
d) A=<4,∞)
8) Nauczyciel zadał maturzystom serię zadań, które mieli rozwiązać w określonym terminie. Karol
postanowił codziennie rozwiązywać tę samą liczbę zadań. Krzysiek obliczył, że jeżeli
codziennie będzie rozwiązywał o 2 zadania więcej od Karola, to skończy o 3 dni wcześniej niż
Karol. Maciek postanowił rozwiązać codziennie o 2 zadania od Krzyśka i obliczył, że wszystkie
zadania rozwiąże o 3 dni wcześniej niż Krzysiek. Ile zadań mieli do rozwiązania maturzyści?
9) Miejscami zerowymi funkcji f(x)=−2x2+bx+c są liczby 3 i −4. Wskaż postać iloczynową wzoru
funkcji f.
a) f(x)=(x−3)(x+4)
b) f(x)=(x+3)(x−4)
c) f(x)=−2(z+3)(x−4)
d) f(x)=−2(x−3)(x+4)
10) Punkty A=(0,6), B=(−2,0), C=(1,0) należą do wykresu funkcji kwadratowej f. Wobec tego
funkcja f określona jest wzorem:
a) f(x)=(x−1)(x−6)
b) f(x)=(x+2)(x−1)
f(x)=3(x+2)(x+1)
d) f(x)=−3(x−1)(x+2)
11) Przedział (−4,6) jest zbiorem wszystkich argumentów, dla których funkcja f(x)=2x@+bx+x
przyjmuje wartości ujemne. Wobec tego funkcja f określona jest wzorem:
a) f(x)=(x+4)(x−6)
b) f(x)=2(x+6)(x−4)
c) f(x)=2(x+4)(x−6)
d) f(x)=4(x+2)(x−3)
12. Wskaż postać iloczynową trójmianu y=3x2+3x−6:
a) y=(x+1)(x−2)
b) y=(x−1)(x+2)
c) y=3(x−1)(x+2)
d) y=3(z+1)(x−2)
5 cze 18:49
PW: 1) suma miejsc zerowych funkcji f(x)=−2((x+3)(x−4) jest równa:
Widać bez żadnych rachunków, że f(x)= 0 dla x=−3 oraz dla x=4. Innych miejsc zerowych funkcja
kwadratowa mieć nie może (bo nie ma ich więcej niż dwa), a więc suma miejsc zerowych równa
jest
−3+4=1.
Odp. c)
Kiedy widzę tyle zadań, to ręce mi puchną (taki psychiczny defekt), więc na tym jednym
poprzestanę.
5 cze 19:13
5-latek : NP zadanie nr2 mozesz zrobic tak. Doprowadz do ppostaci ogolnej to rownanie i wyraz wolny c
bedzie wspolrzedna yowa punktu przeciecia z osia OY . Zauwazasz analogie do funkcji
liniowej?.
Albo do rownania co masz za x=0 i wylicz y
5 cze 19:24
AS: purpuro!
Zapamiętaj,że we wszystkich poczynaniach trzeba CHCIEĆ.
A tego tu brakuje.
5 cze 19:28
purpura: ok, to teraz ja rozwiązałam zadanie nr 3. a Wy powiedzcie mi proszę czy dobrze zrobiłam.
jest dane równanie y=−2[(x−2)
2−2]
doprowadziłam to do postaci ogólnej, i wyszło mi y=−2x
2+8x−4
i teraz x= −b/2a , czyli x=2
a teraz by obliczyć y, to musiałam obliczyć Δ , więc
Δ=32
więc teraz jest wzór na y= −Δ/4a
czyli y=4
więc wyszła mi odpowiedź c − wierzchołkiem paraboli jest punkt A=(2,4)
czy Wam wyszło podobnie

?
spoko spoko, ja rozwiązuję zadania, tylko chcę się upewnić.
nigdy na pustą pałę nie przepisuję zadań z internetu, zawsze je przeliczam, albo dochodzę skąd
się to wzięło. bo na necie zdarzają się błędy również.
5 cze 19:49
PW: Rozwiązywanie tego zadania poprzez doprowadzenie do postaci ogólnej to strata czasu. W tej
postaci widać najlepiej i od razu − bez żadnych rachunków − że to co w nawiasie : [(x−2)2−2]
jest najmniejsze dla x=2, i że ta najmniejsza wartość jest równa −2, a więc największa wartość
funkcji jest równa −2•[−2]=4.
5 cze 19:56
purpura: no tak tak, masz rację... ale że rozwiązuję leserowi młodszemu znajomemu to muszę mu to tak
rozpisać by koleś wiedział skąd to się wzięło. Bo nie sposób napisać odpowiedź, a koleś nie
zrozumie o co chodzi.
5 cze 20:00
PW: Ale trzeba mu wytłumaczyć, że postać kanoniczna została właśnie po to stworzona, żeby widzieć
od razu, dla jakiego x funkcja osiąga minimum lub maksimum, i jakie jest to ekstremum.
Robienie wszystkiego za pomocą Δ to myślenie schematyczne (nie taki jest cel uprawiania
matematyki).
5 cze 20:05
purpura: Zad 9, odp d) tak? bo podane cyfry są miejscami zerowymi. a po wyliczeniu na piechotę wyszło

zad 12, odp c) − przeliczyłam wszystkie i zobaczyłam z którego wyszła postać podana w pytaniu.
wiesz, ja to wszystko rozumiem... ale jeżeli koleś za 5 min 12 obudził się że koniec roku za
pasem... to niech już jakoś zaliczy...
5 cze 20:14