matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
homograficzna
J:
Dane funkcje zapisz w postaci: f(x)= ax+b/cx+d a) f(x)= 6/x−4 −2 f(x)= 8/x+5 +3
5 cze 18:46
Janek191:
6
6
2*( x − 4)
6 − 2x +8
a) f(x) =
− 2 =
−
=
=
x − 4
x − 4
x − 4
x − 4
− 2 x + 14
=
x − 4
=============
8
8
3*( x + 5)
f(x) =
+ 3 =
+
=
x + 5
x + 5
x + 5
8
3 x + 15
3 x + 23
=
+
=
x + 5
x + 5
x + 5
==========================
5 cze 23:23