asymptoty funkcji homograficznej
J: Znajdz rownania asymptot fukcji homograficznej
a) f(x)=2x−5/x−1
b) f(x)=1−3x/x−3
5 cze 18:28
J: Dane funkcje zapisz w postaci: f(x)= ax+b/cx+d
a) f(x)= 6/x−4 −2
f(x)= 8/x+5 +3
5 cze 18:32
Basia:
| | 2x−5 | | 2(x−1)−3 | | 3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = 2 − |
| = − |
| + 2 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
asymptoty: x=1 y=2
(b) zrób podobnie; zacznij tak
i nie zgub tego minusa sprzed ułamka
5 cze 18:34
J: dzieki
5 cze 18:37
J: czy tam ma wyjsc x=3, y=0?
5 cze 18:56
5-latek : y=−3
6 cze 10:34