5-latek : Mam z tego rozumiec ze od a do f wiesz jak sie rozwiazuje rownania kwadratowe
| | 1 | | x | | 1 | |
No to wezmy np i |
| x2− |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 3 | | 9 | |
jesli jest rownanie kwadratowe to mozesz pozbyc sie tych ulamkow mnozac kazdy skladnik przez
wspolny mianownik . Tutaj wspolnym mianownikiem dla 4,3,9 bedzie 36 no to dzialamy i
| | 1 | | x | | 1 | |
dostaniemy 36* |
| x2−36* |
| +36* |
| =0*36 to 9x2−12x+4=0 ato juz potrafisz |
| | 4 | | 3 | | 9 | |
rozwiazac.
| | 1 | |
W przykladzie g ma chyba byc |
| x 2+x+1=0  |
| | 2 | |
No to napisz jak bedzie wygladalo g i h