Bardzo proszę o pomoc w trygonometrii
Elka: Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonomteryczną
1+sin4xcos4x = 1+tg2x1−tg2x
5 cze 18:14
Eta:
1= sin
22x+cos
22x i sin4x= 2sin2x*cos2x i cos4x= cos
22x−sin
22x
| | sin22x+cos22x+2sin2x*cos2x | |
L= |
| = |
| | cos22x−sin22x | |
| | (sin2x+cos2x)2 | | sin2x+cos2x | |
= |
| = |
| = |
| | (sin2x+cos2x)(cos2x−sin2x) | | cos2x−sin2x | |
dzielimy licznik i mianownik przez cos2x≠0
| | | |
= |
| = |
| | | cos2x | | sin2x | |
| − |
| | | cos2x | | cos2x | |
| |
5 cze 19:03
5-latek : Tak. Jest tozsamoscia trygonometryczna bezwarunkowa
6 cze 10:36