Twierdzenie cosinusów
nie zdam: Proszę pilnie o pomoc w zadaniach z twierdzenia cosinusów.
z1. Oblicz miarę konta β trójkąta ABC.
a) IABI=3, IBCI=5, IACI=√19 b) IABI=2, IBCI=√2, IACI=√10
z2. Rozwiąż trójkąt ABC (skorzystaj z tablicy wartości funkcji trygonometrycznych).
a) a=6cm, b=8cm, γ=60o b) a=12cm, c=10cm, β=128o
c) a=4cm, b=6cm, c=5cm d) a=6cm, b=10cm, c=5cm
Z góry dziękuje i błagam was pomóżcie, bo nie zdam.
5 cze 18:08
Nienor:

Podaj twierdzenie kosinusów dla każdego z kątów powyższego trójkąta.
5 cze 18:11
nie zdam: a2=b2+c2−2bc cosα
b2=a2+c2−2ac cosβ
c2=a2+b2−2ab cosγ
5 cze 18:48
Nienor: No to masz tylko powstawiać, i gotowe.
5 cze 20:59