cewka
kuba: Hej czy mógłbym prosić o sprawdzenie i o ew. pomoc co jest źle?
Przez cewkę o indukcyjności L płynie prąd i(t)=Imsinωt. Policzyć wartość chwilową napięcia na
cewce i wartość skuteczną jeśli prąd płynący przez cewkę wynosi I.
| | di | |
u(t)=L |
| =L(Imsinωt)'=L*Im*cosωt *ω=XL*Im*cosωt |
| | dt | |
Ul=(I*XL)e
j90
5 cze 18:03
Nienor: U(t)=LI
mωcosωt
Ja przynajmniej miałam x
L definiowane jako x
L=jωL, jak się przechodziło na rachunek
zespolony, tu ci jest to zbędne.
Fajnie jest w fizyce nazywać zmienne(i stałe), których się używa.
Wylicz U
max
5 cze 18:09
kuba: dzięki wielkie za odpowiedź.
Źle przepisałem zadanie i zamiast wartości skutecznej ma być postać urojona. Czy w takim
wypadku jest dobrze te UL?
5 cze 18:16
kuba: Widziałem wiele odp. do tego zadania i w każdej odpowiedzi dla napięcia chwilowego bylo
uwzględnione przesuniecie napięcia wzgl. prądu o 90
o jako że jest to idealna cewka i np po
| | π | |
róznicce sinωt wypisywali cos(ωt+ |
| ). co o tym myślisz ? |
| | 2 | |
5 cze 18:20
Nienor: | | π | | π | | π | |
cos(ωt+ |
| )=cosωtcos |
| −sinωtsin |
| =−sinωt, wprawdzie minus, ale z fizycznego |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
punktu widzenia nie robi to wielkiej różnicy.
5 cze 18:26
kuba: ok. Dzięki wielkie za pomoc
5 cze 18:35