Proszę o rozwiązanie.
Jasio123tym59: Narciarz wjeżdża wyciągiem pod górę i zjeżdża z góry w czasie 0,24 h. Gdyby trasa była o
0,15 km dłuższa, to zjazd trwałby dłużej o 0,005 h a wjazd o 0,015 h. Zakładamy że narciarz i
wyciąg poruszają się ruchem jednostajnym po prostej oraz trasy wjazdu i zjazdu są tej samej
długości. oblicz czas wjazdu i zjazdu narciarza.
5 cze 17:53
Nienor: Oznaczenia:
t
c=0,24
s − długość stoku
Δs=0,15km
Δt
w=0,015h
Δt
z=0,005h
t
w − czas wjazdu
t
z − czas zjazdu
v
w − prędkość wjazdu
v
z − prędkość zjazdu
| | s+Δs | | s | | Δs | |
(3)tw+Δtw= |
| = |
| + |
|
|
| | vw | | vw | | vw | |
wstawiając (
1)
| | Δs | | Δs | |
Δtw= |
| ⇒ vw= |
| (co było swoją drogą dosyć oczywiste  )
|
| | vw | | Δtw | |
| | Δs | | 0,15 | | km | |
(4) vz= |
| vz= |
| =30 |
|
|
| | Δtz | | 0,005 | | h | |
Brakuje tylko s, ato można wyliczyć z zależności:
5 cze 18:23