Pochodne cząstkowe.
Matmematyka : Załóżmy, że powierzchnię pagórka można opisać wzorem z=1000e−(2x2+y2)/200. Stoisz w
punkcie o współrzędnych x=5 i y=10. W którym kierunku powinieneś iść, by jak najszybciej
schodzić z góry? Jak szybko będzie wówczas malała wysokość, na której jesteś?
5 cze 17:51
Matematyka: Pomoże ktoś? Proszę.
5 cze 18:03
5 cze 18:05
Bianka: Niestety niezbyt mam o tym pojęcie.
5 cze 18:06
Basia:
gradient to wektor o współrzędnych [f'
x(5,10); f'
y(5,10)]
f'
x = −0,01*2x*1000*e
−2(x2+y2)/200 = −20xe
(−2x2+y2)/200
f'(5,10) = −100*e
(−2*25+100)/200 = −100e
1/4
| | 1 | |
f'y = − |
| *2y*1000*e−2(x2+y2)/200 = |
| | 200 | |
−10y*e
−2(x2+y2)/200
f'
y(5,10) = −100*e
1/4
czyli kierunek już masz
u
→ = [ −100*e
1/4; −100*e
1/4]
no i teraz trzeba chyba obliczyć pochodną kierunkową
bo to jest przyrost wartości funkcji w kierunku ustalonego wektora.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna_kierunkowa
wszystko jest policzone; wystarczy podstawić do wzoru
sprawdź obliczenia
5 cze 18:20