pochodna
Iza: witam,
mam wyrażenie x*e−x i mam policzyc tego pochodną i w zeszycie mam ze jest to e−x −xe−x
a nie powinien byc tu plus zamiast tego minusa?
5 cze 17:46
Basia:
nie powinno
(x*e−x)' = (x)'*e−x + x*(e−x)' = 1*e−x + x*e−x*(−x)' =
1*e−x + x*e−x*(−1)
5 cze 17:50
Iza: no tak, jak zwykle coś zjadłam, dziękuję

głowe niedługo gdzieś zostawię:(
5 cze 17:52
Iza: a 2 pochodna jak bedzie wygladała?
5 cze 18:04
Basia:
−e−x − ( e−x − x*e−x ) = −2e−x + x*e−x
5 cze 18:07
Iza: czyli ze pochodna e−x to jest e−x * (−1)
5 cze 18:11
Iza: a 3 pochodna to by było 0*e
−x*(−1)+e
−x*(−1)=−e
−x
5 cze 18:15
Iza: pochodna e−x2 tam w potedze jest −x do 2to pochodna bedzie e−x2* (−2x)
5 cze 18:26
Basia:
f'''(x) = −2*(−e−x) + ( e−x−x*e−x) = 3e−x − x*e−x
5 cze 18:26
Iza: już załapałam chyba

dzieki wielkie

jestes moim geniuszem
5 cze 18:38