całki
kol: całki z
x4
6x3
9x3
5 cze 17:42
Basia:
∫c*f(x) dx = c∫f(x) dx c to stała
| | xk+1 | |
∫xk dx = |
| + C dla każdego k∊R i k≠ −1 |
| | k+1 | |
5 cze 17:48
kol: x4 to już mam wzory to 4x3 , ale 6x3? wtedy 6 jest jako C a reszta 3x2?
5 cze 17:48
Basia:
4x
3 to
pochodna z x
4, a nie całka
| | x4 | | 3 | |
∫6x3 dx = 6∫x3dx = 6* |
| +C = |
| x4+C |
| | 4 | | 2 | |
i tak dalej
5 cze 17:52
kol: | | x4 | | 9 | |
czyli 9x3 to ∫9x3 dx = 9∫x3dx = 9 * |
| +C = |
| * x4 |
| | 4 | | 4 | |
5 cze 18:07
kol: proszę zerknąć na to, bo nie rozumiem czegoś jakim sposobem 4x
3 to x
4
π∫4x
2−4x
3+x
4)dx , na górze całki jest 2, na dole 0
| | 4 | | x5 | |
i teraz takie coś jest π( |
| x3 − x4 + |
| ) podstawione 2 pod x |
| | 3 | | 5 | |
5 cze 18:14
kol: w ostatniej linijce bez π przy 5
5 cze 18:19
Basia:
| | x4 | |
∫4x3 dx = 4∫x3dx = 4* |
| + C = x4+C |
| | 4 | |
5 cze 18:22
Basia: a poza tym:
∫f(x) dx = F(x) ⇔ F'(x) = f(x)
to jest definicja całki nieoznaczonej
(x4)' = 4x3 ⇒ ∫4x3dx = x4+C
5 cze 18:24
kol: Dobra, mam do obliczenia obszar ograniczonymi krzywą y=x2−3x i y≤0
a więc narysowałem to sobie już.
Ogólny wzór V=π∫ba y2 dx
b = 3 , a = 0
podstawiłem
V=π∫30 (x2−3x)2 dx
V=π∫30 (x4−6x3 + 9x3) dx i teraz trzeba się pozbyć całki
Pomoże ktoś?
5 cze 18:52