zadanie z treścią
ewelina: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 str przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej to przeczytał by ją o 3 dni
wcześniej. Ile czytał książkę?
5 cze 17:34
Basia: x liczna stron dziennie
x∊N i 0 < x ≤ 480
| | 480 | |
czytał: x stron przez |
| dni |
| | x | |
| | 480 | |
czytałby: x+8 stron przez |
| −3 dni |
| | x | |
i to są wielkości odwrotnie proporcjonalne czyli
| | 480 | | 480 | |
x* |
| = (x+8)*( |
| −3) |
| | x | | x | |
rozwiąż
5 cze 17:39
5-latek : x−−−ilosc przecztanych stron kazdego dnia
y−−− ilosc dni kiedy cztal ksiazke
Wiec rozwiaz uklad rownan
{x*y=480
{(x+8)(y−3)=480
5 cze 17:56
5-latek : Nie bylo jescze Twojego wpisu
Basiu jak pisalem
5 cze 17:57
pigor: ..., lub niexh
x=? − szukana liczba dni czytania książki, to
480x − czytana liczba stron dziennie, więc z warunków
zadania masz równanie wymierne np. takie :
480x−3=480x+8 /*
18x(x−3) i (*)
x>3, x∊N ⇒ 60x= 60(x−3)+x(x−3) ⇔
⇔ 180= x(x−3) ⇔
15*12= x(x−3) , to stąd i z (*)
x=15 − . ...
5 cze 18:03