pigor: ..., np. tak : ale tak mało kto robi i nie wiem czy ...

y=x
2+5x−6= x
2+2*
52x+
254−
254−
244=
(x−52)2−494, więc
W= (p,q)= 52,−
494)=
(2,5 , 12,25) − współrzędne wierzchołka , zaś
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=0 ⇔ x
2−5x−6= 0 ⇔ x
2+x−6x−6=0 ⇔ x(x+1)−6(x+1)= 0 ⇔ (x+1)(x−6)= 0 ⇔
⇔
x= −1 lub x= 6 , czyli
x∊ {−1,6} − szukany zbiór miejsc zerowych.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a do narysowania tej paraboli masz jeszcze jeden (tu czwarty) punkt taki, że
x=0 ⇒ y= −6 , czyli punkt
(0,−6) na osi OY i narysuj sobie sama parabolę. ...