Kąty w okręgu
Jurek: W trójkąt ABC wpisano okrąg. Punkty styczności tego okręgu z bokami AB, BC, CA oznaczono
odpowiednio K,L,M. Oblicz miary trójkąta ABC, wiedząc, że kąt KLM=40 stopni, Kąt LMK = 60
stopni i kąt MKL = 80 stopni.
proszę o pomoc!
5 cze 16:08
pigor: .. z własności kątów środkowych i wpisanych w okrąg opartych na
tym samym łuku i sumy miar kątów czworokąta łatwo znajdujesz 60o,100o,20o . ..
5 cze 16:27
Basia:
∡KLM (wpisany) i ∡KSM (środkowy) są oparte na tym samym łuku ⇒
|∡KSM| = 2*|∡KLM| = 80
|∡A| = 360 − 90 − 90 − 80 = 100
tak samo policz pozostałe
5 cze 16:30
Jurek: z geometrii jestem kiepski, to znaczy z kątów. za bardzo tego nie rozumiem. Mogłabyś mi
pozostałe dwa policzyć? Z góry dziękuję