równania tryg.
Impro: Witam
sin4x+cos4x=5/8
(sin2x+cos2x)2 − 2sin2x cos2x=5/8
1−2sin2x cos2x=5/8 bo sin2x+cos2x=1
−2sin2x cos2x=5/8 − 1
−2sin2x cos2x=−3/8 /*(−2)
4sin2xcos2x=3/4
i co dalej? proszę o dokładnie rozpisanie
z góry dziekuję
5 cze 16:07
Basia:
4sin
2x*cos
2x = (2sinx*cosx)
2 = (sin(2x))
2 = sin
2(2x)
| | √3 | | √3 | |
sin(2x) = |
| lub sin(2x) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończyć potrafisz ?
5 cze 16:20
Impro: czyli wystarczy obustronnie to spierwiastkować
5 cze 16:29
Impro: dobra już wiem..dzieki
5 cze 16:32