nierówność wykładnicza-
Cellardoor: Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierównośc.
2x − 74 < 14x
Męczę się z tym równaniem.
Mógłby ktoś to rozwiązać krok po kroku? może ktoś rozpocząd od etapu gdy już mamy podstawione
2x = t
5 cze 16:06
Basia:
4t
3 − 7t
2 < 4
4t
3 − 7t
2 − 4 < 0
4*2
3 − 7*2
2 − 4 = 32 − 28 − 4 = 0
2 jest pierwiastkiem tego wielomian
dzielisz więc przez t−2 i masz
(t−2)(4t
2+t+2) < 0
dalej powalcz sam
5 cze 16:11
Cellardoor:
Dzięki wielkie.
5 cze 16:22
Cellardoor: A czemu za t potem podstawiłaś 2, jeżeli t= 2x
5 cze 16:28
Basia:
nie obchodzi mnie podstawienie;
szukam pierwiastków wymiernych wielomianu W(t) = 4t3 − 7t2 − 4
z tw.Bezout to mogą być: ±1; ±2; ±4; ±12; ±14
i znajduję
5 cze 16:33