Całki
Ruda :P: Hej mam problem z całkami. Miałam takie coś na zaliczeniu i nie wiedziałam jak się za to zabrać
może mi ktoś powiedzieć od czego zacząć?
5 cze 16:04
Basia: od wymnożenia licznika i rozbicia na kilka całek
| | (4x2−4x+1)(x+1) | |
= ∫ |
| dx = |
| | x2 | |
| | 4x3+4x2−4x2−4x+x+1 | |
∫ |
| dx = |
| | x2 | |
| | x3 | | x | | 1 | |
4∫ |
| dx −3∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
4∫x dx − 3∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x | | x2 | |
to już musisz umieć sama policzyć
5 cze 16:15
Ruda :P: ok dzięki
5 cze 16:18
Ruda :P: Basia czy tam nie jest błąd przy mnożeniu w 1 ? 4x2−4x+1 itd
zamiast −4x nie powinien być plus bo mnożę przez −1?
5 cze 16:32
Basia:
4x2*x + 4x2*1 − 4x*x − 4x*1 + 1*x +
1*1
czerwone pierwszy nawias
niebieskie drugi nawias
Ty mnożysz inaczej, ale na to samo wyjdzie
4x3 + 4x2 − 4x2 − 4x +x + 1
5 cze 16:37
Ruda :P: ok dzięki
5 cze 16:44