Rownania rozniczkowe
Krystian: Jest rownanie rozniczkowe:
y'(x) = [y(x)]2 + 2x
W ksiazce pisze:
Rozniczkujac obustronnie rownanie rozniczkowe otrzymujemy:
y''(x) = 2*y(x)*y'(x) + 2
y'''(x) = 2[y'(x)]2 + 2*y(x)*y''(x)
I nigdzie nie ma wyjasnienia skad sie wziely te pochodne kolejnych rzedow. Mozecie mi wyjasnic
w jaki sposob zostalo to policzone ?
5 cze 15:37
Krystian: dlaczego dla y(x)
2 nie moze byc 2y(x)

Tylko 2y(x)*y'(x). WYjasnicie mi to?
5 cze 15:49
Basia: nie rozumiem czego nie rozumiesz
dlaczego liczą y" i y''' ? czy jak je liczą ?
5 cze 15:49
Krystian: Jak je licza Basia jak mozesz tylko y'' krok po kroku
5 cze 15:51
Basia:
[y(x)]2 jest funkcją złożoną
i dlatego masz 2y(x)*y'(x)
mnożysz przez pochodną funkcji wewnętrznej
tak jak
[(3x2−5)2]' = 2(3x2−5)*(3x2−5)' = 2(3x2−5)*6x
5 cze 15:52
Krystian: Jestes najcudowniejsza
5 cze 15:56